Посланикът на Русия в България поздрави българите за 24 май и каза какво е направила страната ни за славянската писменост. Елеонора Митрофанова отправи поздравлението чрез видеоклип пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". 

Във видеото, публикувано във фейсбук страницата на Руското посолство, Митрофанова заявява, че "извън всякакво съмнение ролята на България във формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура е безценна и неоспорима".

"Прочутият руски учен Дмитрий Лихачов пишеше: "България е дала на източните славяни висшия слой на езика, "полюса на духовността", обогатил нашия език, вдъхнал му нравствената сила и способност да възвисява мислите, понятията и представите.


Това е езикът, на който са се доверявали най-високите мисли, на който са се молили и са се писали тържествени думи. Той през цялото време бил редом с руския народ и го е обогатявал духовно", казва още тя. 

Посланикът на Русия и дипломати на посолството положиха цветя на паметника на Св. Св. Кирил и Методий.

Както е известно, по-рано днес Посолството на Русия в Скопие написа публикация в Туитър, в която се цитира президентът Владимир Путин: "Днес в Русия е празник – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя – Владимир Путин".