Впечатляваща инсталация на двуметрова книга със заглавие “В начало бе Словото...” и арт кубчета с цитати за любовта към родния ни език на ученици и учители украсиха столичния площад “Славейков”.
 
„В начало бе Словото...“ е авторска изложба на Частно училище „Цар Симеон Велики“ и Фондация Българска Памет. Тя се организира с подкрепата на Столична община и е създадена по повод 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В края на миналата година името на празника беше променено вследствие на дългогодишната инициатива на собственика на Частно училище „Цар Симеон Велики“ и председател на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски кирилицата да се нарича „българската азбука“ в европейските структури.
 
“Щастливи сме, че можем да зарадваме столичани и гостите на града с тази арт инсталация, посветена на празника на словото и книжовността. Благодарение на силата на езика ни и на Словото като източник на вяра, ние сме успели да преодолеем чужди нашествия и завоевания и да изградим държавата си отново след многовековно прекъсване на нейното съществуване”, сподели д-р Росица Врабевска, управител на Частно училище “Цар Симеон Велики”, част от Образователен комплекс “Цар Симеон Велики”. 


 
Целта на арт инсталацията е да припомни на гражданите и гостите на град София уникалността и богатството на българската писменост и култура.

Двуметровата книга се отваря, досущ като истинска, а в нея гражданите могат да открият QR код, който да сканират с мобилните си телефони и да прочетат статия с 10 любопитни факта за кирилицата. Материалът е изготвен от сдружение “Българска история” и може да бъде прочетен на: https://tzarsimeon.bg/v-nachalo-be-slovoto/.
 
Изложбата включва и арт кубчета с цитати на ученици и учители от Частно училище “Цар Симеон Велики”, с. Иваняне, свързани с богатството и красотата на българския език. 
 
“Няма друг език, на който да кажеш „Хубава си, моя горо!” и душата ти да трепне!”, казва осмокласничката Виктория Петрова.
 
Освен с размерите си, двуметровата книга провокира софиянци и гостите на столицата с още нещо нестандартно.
 
“Смятаме, че подобни изложби освен да красят, трябва и да провокират, затова решихме да отправим предизвикателство към посетителите на инсталацията, допускайки съществена грешка в един от текстовете й.

Чрез този похват целим да накараме хората да четат внимателно, с разбиране и с познаване на езика - все неща, на които учим и нашите ученици в училище”, споделят още създателите на изложбата.