Изтъкнат американски учен-микробиолог беше намерен днес мъртъв при очевидни данни за самоубийство, наскоро след като беше уведомен, че ще бъде обвиняем за случая с предумишленото разпространяване на зараза от антракс в САЩ през 2001 г., съобщи вестник “Лос Анджелис таймс”.
Петима души починаха вследствие на контакт с прах, заразен с антракс, който беше изпратен по пощата до американски медии и политици скоро след терористичните удари от 11 септември 2001 г. 62-годишният Брус Ивинс беше сред учените, които помагаха на ФБР да разследва заразените с антракс пощенски пратки, като микробиолог, работещ по онова време в държавна лаборатория. Според вестника Ивинс е работил в правителствена лаборатория за биологична защита във Форт Детрик, Мериленд през последните 18 години.
През юни американското правосъдно министерство постигна извънсъдебно споразумение за милиони долари с друг учен от лабораторията във Форт Детрик, за когото казва, че е “човек, представляващ интерес” във връзка със заразяването с антракс. Доктор Стивън Хатфил беше завел дело срещу правосъдното министерство, обвинявайки го в нарушаване на личните му права, защото името му изтекло в медиите във връзка със случая. Министерството не пожела да коментира днешното съобщение на “Лос Анджелис таймс” за самоубийството на друг учен от Форт Детрик, който предстоеше да бъде съден по случая с антракса./БЛИЦ