Френския президент Никола Саркози пожела успех на 44-ия държавен глава на САЩ Барак Обама, като в поздравителна телеграма е изразил готовност за развитие на сътрудничеството между двете страни, предаде АФП.
"В момента, когато започнете да си изпълнявате задълженията, бих искал от мое име и от името на народа на Франция да ви пожелая успех във вашата мисия като държавен глава на американския народ," заявява президентът на Франция Саркози.

"С вашия избор американците категорично изразиха убеждението в доброто бъдеще, както и желанието си за нова силна Америка. Вие сте олицетворение на това. Искам да ви уверя, че Франция е готова да работи с Америка. Франция е приятел и съюзник, така че заедно бихме били в състояние да премахне основните недостатъци на нашия свят", се казва още в посланието на Саркози.

Днес Обама положи клетва и стана на 44-тият президент на САЩ. Днешната тържествена церемония е 56-а по встъпването в длъжност на американския президент, включително и на тези, които са ставали държавни глави на САЩ след оставката или смъртта на предшествениците си. /БЛИЦ