Администрацията на Тръмп планира незабавно да върне обратно всички търсещи убежище и други чужденци, които се опитват да влязат в Съединените щати от Мексико незаконно, заявявайки, че нацията не може да рискува да позволи разпространението на коронавирус от арестите и агентите на граничния патрул, заявиха четирима служители на администрацията.

Служителите на администрацията заявиха, че входовете за влизане ще останат отворени за американски граждани, притежатели на зелена карта и чужденци с подходяща документация.

Някои чужденци ще бъдат блокирани, включително европейците, които в момента са обект на по-ранни ограничения за пътуване, наложени от администрацията. Пунктовете за влизане ще бъдат отворени и за търговски трафик.

Но според новото правило, което трябва да бъде обявено в следващите 48 часа, агентите на граничните патрули незабавно ще върнат всеки в Мексико - без никакво задържане и без надлежен процес - който се опитва да премине югозападната граница между законните пунктове за влизане. Лицето няма да бъде задържано за никакво време.

Въпреки че подробностите могат да се променят преди обявяването, служителите на администрацията заявиха, че мярката е необходима, за да се предотврати избухване на коронавирус в рамките на системата за задържане по границата.

Подобна епидемия може да се разпространи бързо през имигрантското население и може да зарази голям брой агенти на граничния патрул, отслабвайки защитата на югозападните граници, аргументират се официалните лица.

Служители на администрацията казват, че много от мигрантите, които преминават границата, вече са болни или липсват достатъчно документи, подробно описващи медицинската им история.

Потвърдените случаи на вируса в Мексико са 82, в сравнение с около 5600 в САЩ и над 470 в Канада. Но Тръмп многократно е предлагал да се затвори границата, надявайки се да се пресече нелегалната имиграция и да се притисне Мексико да направи повече за ограничаване на потока от мигранти.