САЩ са готови за диалог с Русия за иранската ядрена програма и за ПРО, както и за партньорство по въпросите за осигуряване на ядрена безопасност, заяви американският министър на отбраната Робърт Гейтс по време на съвместна пресконференция с френския си колега Ерве Морен, предаде РИА Новости.

Коментирайки писмото на американския президент Барак Обама до руския му колега Дмитрий Медведев, той отбеляза: “Това е опит отново да се започне диалог и да кажем – ние сме готови да водим диалог с вас за това как да решим проблема с иранската ядрена програма и как да се вървим напред”. “Очевидно е, че единият подход за убеждаване на иранците да не продължават разработването на своята ядрената програма е да работим заедно”, продължи Гейтс. Според него друг подход за руско-американски отношения по този въпрос може да бъде пълното партньорство.
“Друга алтернатива, която по-рано обсъждахме с Русия, е въвличането й в партньорство, което да я направи пълноправен партньор в областта на ядрената сигурност, понеже реалността е такава, че ракетите, които изпробват иранците, може да стигнат и до Русия, и до Източна Европа и до части на Западна”, каза Гейтс.
Той отбеляза също, че въпреки че иранските ракети във всеки един случай засега няма как да достигнат САЩ, Вашингтон е загрижен за европейската сигурност. /БЛИЦ