Съединените щати заедно с Европейския съюз подготвят санкции срещу ключови членове на правителството на Беларус след отклоняването на 23 май на полет на "Райънеър" и ареста на опозиционен журналист на борда, предаде Ройтерс.

Както заяви прессекретарят на Белия дом Джен Саки, "САЩ в координация с ЕС и други партньори и съюзници разработват списък с целенасочени санкции срещу ключови членове" на правителството на президента Александър Лукашенко, "свързани с продължаващите нарушения на правата на човека, корупция, фалшифициране на изборите през 2020 г. и събитията на 23 май".

По думите на Саки министерството на финансите ще подготви изпълнителна заповед за подпис от президента Джо Байдън, разширяваща правомощията за налагане на едностранни мерки срещу Минск.

От 3 юни ще бъде възобновено действието на санкциите срещу девет държавни предприятия на Беларус, с които се забранява на граждани на САЩ да поддържат бизнес отношения с тях.

По думите на Саки "отклоняването под фалшив претекст на граждански полет между две европейски страни и задържането на журналиста Роман Протасевич представлява директно оскърбление на международните норми".

Тя също така призова Лукашенко "да позволи международно разследване, ползващо се с доверие, на събитита от 23 май, да освободи незабавно всички политически затворници и да започне всеобхватен и реален политически идалог с лидерите на политическата опозиция и гражданското общество, който да доведе до свободни и честни президентски избори под егидата на ОССЕ".