Съединените щати искат Договорът за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (START, неофициалното наименование на START-3) за покриване на нови и нововъзникващи руски системи, включително подводни апарати с дълъг обсег на Посейдон, оборудвани с атомна електроцентрала, съобщи Държавният департамент.

„Трябва да сме сигурни, че той обхваща не само това, което Договорът за СТАРТ в момента покрива, но и цяла поредица от нови руски системи, които в момента се разработват и не са отговорни според СТАРТ“, съобщава представител на външното министерство на САЩ, пише "Поглед инфо".

Според американската страна, „нови системи като ядрено оборудване, способно да носи ядрено оръжие, подводни превозни средства Poseidon, трябва да попаднат под негов контрол.

В допълнение, Държавният департамент заяви, че Съединените щати обмислят да разширят Договора за СТАРТ, като включат Китай в споразумението, което би предотвратило, според Вашингтон, надпревара във въоръжаването.

Държавният департамент каза още, че според САЩ разширението вече е включено в Договора за СТАРТ и трябва да бъде потвърдено чрез размяна на дипломатически ноти.

Пентагонът вече заяви, че ако Съединените щати, Русия и Китай сключат договор за контрол на оръжията, споразумението трябва да вземе предвид тактическите ядрени арсенали на страните, както и най-новите разработки в Русия.