САЩ искат директни преговори с талибаните в Афганистан, предаде NY Times. Белият дом е поискал от топдипломатите си да работят за организирането им. Самите талибани дълго настояваха за подобни преговори, но Вашингтон искаше и афганистанското правителство да участва. Това е значителна промяна в политиката на САЩ, чиято цел е да се сложи край на 17-годишната война.

Все още обаче няма дата, нито се разкриват детайли около срещата, предават световни медии.

Има доказателства, че Пентагонът е един от реалните спонсори на талибаните. Това съобщи миналата седмица говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова.

Новата стратегия на президента на САЩ Доналд Тръмп за Афганистан предвижда увеличаване на военното присъствие в страната, за да принудят талибаните да се съгласят на преговори за политическо уреждане на конфликта.

Захарова обвини "хазартната игра на страните членки на НАТО" за нестабилната ситуация в Близкия изток и Северна Африка, както и за разпространения международен тероризъм.

В отговор на обвинения на Вашингтон, че Русия си сътрудничи с талибаните, Захарова подчерта, че по такъв начин Пентагонът се опитва да прикрие "спонсорирането на талибаните" в Афганистан.