САЩ могат да удължат срока на патрулиране на корабите си в Черно море до четири месеца. Това заяви в сряда (7 декември) вицеадмирал Джеймс Фого, цитиран от Спутник. 
"Би могло да се случи – зависи от това дали предизвикателствата в региона станат повече или по-малко спешни. Очевидно, когато нещата станат напечени, се наблюдава присъствие на допълнителни кораби", отговори Фого на въпрос дали е възможно военноморското присъствие на САЩ в Черно море да се увеличи. 

Той допълни, че американските кораби ще патрулират международните води "там, където те могат да го правят законно". 

Според конвенцията от Монтрьо корабите на страни, които не принадлежат към Черноморския регион, могат да пребивават в акваторията на Черно море не повече от 21 дни, припомня Рамблер. 

НАТО ще съгласува мерките си за засилване на присъствието си в Черно море през февруари 2017 година. Русия настоява, че увеличаването на военната активност от страна на алианса само дестабилизира обстановката в региона. 

Конвенцията от Монтрьо е приета на 20 юли 1936 година на конференция с участието на СССР, Великобритания, Франция, Австралия, Турция, България, Югославия, Гърция, Румъния и Япония. Конвенцията възстановява суверенитета на Турция над черноморските проливи и гарантира особени права за черноморските страни за използване на тези проливи, пише Епицентър.бг.