Съдебните власти на САЩ повдигнаха обвинения срещу четирима граждани на Беларус във връзка с принудителното кацане на самолет Ryanair миналата година, съобщава Министерството на правосъдието на САЩ.

"Белоруските официални лица изфабрикуваха данни за заплахи, за да принудят самолета да промени маршрута си и да кацне в Минск вместо във Вилнюс. Целта на пренасочването на самолета към Минск беше да арестува беларуски журналист и политически активист", обясни министерството.

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения за "въздушно пиратство" на шефа на "Белаеронавигация" Леонид Чуро, неговия заместник Олег Казючиц и двама служители на специалните служби на Беларус. И четиримата, както отбелязват медиите, сега са на територията на Беларус.

По-рано през януари Международната организация за гражданска авиация (ICAO) заключи, че докладът за бомба на борда на самолет на Ryanair, която принуди екипажа да кацне в Минск миналия май, е умишлено невярна. В същото време организацията не успя да обвини "никое лице или държава в извършването на този акт за незаконна намеса".

ICAO заяви, че нейният управителен съвет ще се събере на 31 януари, за да вземе решение за следващите стъпки на организацията въз основа на доклада. Съветът ще разгледа и жалба на Беларус, която смята, че ограниченията и санкциите, наложени й след инцидента, са незаконни.

Миналата година ICAO започна разследване на факта, че на 23 май самолет на Ryanair със 126 пътници на борда от Атина до Вилнюс беше принуден да кацне в Минск. Самолетът е кацнал под предлог, че е получена сигнал за бомба, който впоследствие не е потвърден. Изтребителят МиГ-29 беше издигнат в небето, за да ескортира пътническия самолет.

На този полет бяха задържани Роман Протасевич, един от създателите на телеграмния канал NEXTA, признат за екстремист в Беларус, както и приятелката му, студентка от Европейския хуманитарен университет във Вилнюс, руската гражданка София Сапега.

Няколко държави, включително САЩ, Канада, Обединеното кралство и Европейският съюз, наложиха санкции срещу Беларус във връзка с този инцидент.