Американският Държавен департамент одобри в сряда продажба на далекобойни крилати ракети на стойност един милиард долара на Тайван.

Това е поредният инцидент, при който Вашингтон предоставя високотехнологични оръжия на правителство, което Китайската народна република смята за бунтовническа провинция.

Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността, която е офисът на Пентагона, съблюдаващ въпросите по военната помощ за други нации, обяви в сряда, че Държавният департамент е одобрил продажбата на ракети АГМ-84Х за наземна атака и разширен отговор и прилежащото им оборудване, на Република Китай, както официално се самонирач правителството на Тайван.

Според изявлението им, тайванският посланик във Вашингтон е поискал 135 от тези крилати ракети, както и четири телеметрични ракети за тестване, 12 въздушно-тренировъчни ракети, които се използват за симулации на изстрелване на ракети от самолет.

АГМ-84Х е версия на антикорабните ракети Харпун, който бяха модифицирани, за да удрят наземни мишени и имат удължен обсег от 170 мили.

Този обсег е достатъчен за да седостигне голямата китайска суша през Тайванския проток.

В отделно изявление, от Агенцията за сътрудничество в сигурността и отбраната разкриха, че Държавният департамент на САЩ е одобрил и продажбата на 11 високо мобилни артилерийски ракетни системи М142 и свързаното с тях оборудване на Тайван за сумата от 436 милиона долара.

Сделката включва 64 армейски тактически ракетни системи за артилерийските установки, както и 54 тренировъчни снаряда.

Тази сделка е само поредната продажба на високотехнологични оръжия от Вашингтон на Тайпей.

Откакто американският президент Доналд Тръмп влезе в Белия дом преди четири години, Съединените щати доставиха на Тайван оръжия на стойност 15 милиарда долара.

През август, Съединените щати финализираха най-голямата си еднократна сделка, която бе на стойност осем милиарда долара за изтребителите Ф-16В "Вайпър".

В тази сделка влизат и безпилотните летателни апарати МК-9В "Рийпър", които също са продадени на Тайпей.

По-рано пък, Съединените щати предоставиха на правителството в Тайпей торпедота, противовъздушни отбранителни системи и други бойни самолети.

На 17 септември от Ню Йорк Таймс писаха, цитирайки държавни представители, запознати с предложенията, че друга огромна оръжейна продажба е на път. Според тях, тя щяла да включва ракетите АГМ-84Х, както и се оказа впоследствие.

Ракетите бе обявено, са част от огромна военна сделка за седем милиарда долара, която ще включва дронове "Рийпър" и други оръжия като например анти-подводни мини.

Според Дефенс Нюз, третата продажба най-вероятно ще бъде одобрена скоро. По нея Тайван ще получи изтребители Ф-16 с напреднали сензори и други модерни системи.

Китайската народна република разглежда Тайван като бунтовническа провинция. След победата си в гражданската война, Китайската народна република се радва на признанието на всички нации по света, като единствен легитимен представител на китайски народ.

Изключения правят само няколко държави. Съответно, американската помощ за Тайван, която пътува по неформални канали за връзка, се разглежда от Китай като намеса във вътрешните работи на Китайската народна република.

"Тайванският въпрос се отнася до суверенитета на Китай, териториалния му интегритет и ключови интереси", заяви говорителят на китайското Министерство на външните работи, Джао Лиджан през август месец.

"Китай е твърдо решен да пази суверенитета и сигурността си", категоричен бе китайският представител.

"Призоваваме Съединените щати да спазват принципа за Единен Китай и да се придържат към трите китайско-американски комюникета, спирайки оръжейнти продажби и военните връзки с Тайван. В противен случай, това ще навреди сериозно на китайско-американските отношения, както и на мира и стабилността в протока", заяви Лиджан.