На предстоящата скоро среща на върха на НАТО САЩ може би ще предложат концепция за реформиране на организацията, съгласно която Алиансът трябва да се разшири чрез привличане на държави не само от Евроатлантическия регион, но и например Австралия, Япония и Южна Корея. В перспектива се планира обновеният Алианс да замени ООН, пише руският вестник “Комерсант”.
Вчера стана известно, че за посланик на САЩ в НАТО е назначен един от най-известните американски експерти за Алианса Иво Даалдер. Както отбелязва изданието, Даалдер е отдавна привърженик на революционната идея за създаване на лига на демокрациите. За автор на тази концепция е смятан сенаторът Джон Маккейн, бивш съперник на Барак Обама на президентските избори. Тази теория предполага създаване на нова международна организация, която фактически да замени ООН.
Маккейн и Даалдер, както и техните единомишленици, многократно са заявявали, че несъвършенството на ООН е в това, че повечето от страните-членки са диктатури и затова организацията не може да се справи с възложената й мисия и да предотвратява възникващите по света войни и конфликти. Според тях вместо ООН трябва да бъде създаден клуб на демократичните държави, които да поемат отговорност за разрешаването на световните кризи, дори и по военен път. На Иво Даалдер е идеята, че основа за подобна организация трябва да бъде НАТО, посочва Newsru. /БЛИЦ