САЩ са сериозно загрижени за предстоящата "равноценна" конкуренция с Китай в ядрената област. Според адмирал Чарлз Ричард през следващото десетилетие Китай ще бъде съпоставим с ядрените възможности на Русия и САЩ. Днес последните имат равни възможности.

В същото време Ричард вярва, че САЩ ще имат двама противници - Русия и Китай. Той също така казва, че сега Пекин използва всички свои възможности за създаване на ядрена триада, която позволява използването на атомно оръжие от въздуха, от морето и от земята.

„В САЩ добре разбират, че ядреният паритет с Русия добре се е устоял. Няма какво да се направи по въпроса и сега зад океана преминаха към Китай. Това е нов дневен ред, който е необходим, за да се изхранват концерните и корпорациите, работещи за Пентагона.“, заяви Александър Михайлов, ръководител на Бюрото за военно-политически анализ.

Сега Пентагонът е принуден да признае, че в продължение на почти 30 години не е разглеждал всички вероятни последици от конкуренцията с противник, който има същия ядрен потенциал.