Предвид напредъка във виенските преговори за ядрените оръжия, САЩ и Русия ще продължат диалога през юли или началото на август, пише Bloomberg.

Въпреки това, както отбелязва агенцията, въпреки че страните постигнаха известен успех и сформираха работни групи по редица въпроси, все още не си струва да чакаме Китай да се присъедини към този формат.

САЩ и Русия възнамеряват да проведат нов кръг преговори за контрол над въоръженията през юли, като се има предвид, че в резултат на срещата във Виена страните постигнаха достатъчен напредък за продължаване на диалога за ядрените оръжия, пише Bloomberg.

Договорът СТАРТ III за намаляване на стратегическите ядрени оръжия изтича през февруари следващата година, така че неспазването на това споразумение заплашва да увеличи ядреното напрежение. В същото време администрацията на Тръмп настоява за задължителното участие в преговорите на Пекин, но Москва е на друго мнение.

„Ще се срещнем веднага щом работните групи постигнат осезаем практически напредък, заяви специалният пратеник на САЩ за контрол над въоръженията Маршал Билингсли. 

- В идеалния случай според мен това трябва да се случи по-близо до края на юли или началото на август.“

Билингсли определи разговорите като "много солидни и много продуктивни", като подчерта, че в бъдеще китайските чиновници трябва да се присъединят към тях.

Според един американски служител, който е поискал да остане анонимен, Москва и Вашингтон сформирали три работни групи: първата за обсъждане на ядрените оръжия, които не попадат в обхвата на СТАРТ III, втората за обсъждане на реда на инспекциите и третата за обсъждане на разполагането на военни средства в космоса.

В същото време руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков проявява по-предпазлив тон, отбелязвайки, че очакването Китай да се присъедини към диалога е „нереалистично“. В същото време той припомни, че Москва "не е готова да повлияе на Пекин, както биха искали американците".

Русия и Китай също разкритикуваха САЩ, че се опитват да смущават Пекин, като публикуваt в мрежата снимка на китайски знамена и празни столове за делегатите от тази страна, които не sa се появиli на преговорите.

Въпреки че Билингсли не изключи удължаването на СТАРТ III, той заяви, че подобен ход, без да се взема предвид китайският арсенал, „вече няма смисъл“. Освен това САЩ искат да ограничат нестратегическите оръжия, като например крилатите ракети, които потенциално биха могли да станат носители на ядрени оръжия съгласно договора.

Междувременно, както отбелязва Bloomberg, дори самият факт, че Вашингтон е готов да разгледа въпроса за удължаването на споразумението, означава, че администрацията на Тръмп е направила известни отстъпки, тъй като по-рано изобщо отхвърляше призивите на Русия да обсъдят тази тема.