САЩ отново отхвърлиха желанието на украинския президент Володимир Зеленски за прекратяване на ограниченията за Киев да използва американски оръжия за нанасяне на удари по руска територия, предават световните агенции.

"На този етап няма промяна в нашата политика. Ние не насърчаваме и не позволяваме използването на оръжия, доставяни от САЩ, за нанасяне на удари на територията на Русия", заяви на брифинг говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

На редовния брифинг говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер коментира призивът на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг от София съюзниците от Алианса да преразгледат въпроса дали Украйна трябва да може да нанася удари със западно оръжие по военни обекти, разположени на международно признатата руска територия. 

"Много сме благодарни на нашите съюзници от НАТО, повече от 50 държави, които успяха да се обединят и да подкрепят Украйна в борбата ѝ за собствената ѝ суверенна територия. Просто не разполагам с нищо извън това. Честно казано, не искаме тази ситуация да ескалира под каквато и да е форма", заяви  Жан-Пиер.

Според нея високопоставени служители от администрацията на Вашингтон "ясно са заявили американската позиция относно използването на военна помощ“, предоставена на Киев.

"Изпълнителната власт на САЩ смята за важно одобряването от Конгреса през април на допълнителни бюджетни кредити за помощ на Украйна, за да може Киев да продължи да защитава своята демокрация. Смятаме, че Украйна трябва да разполага с всичко необходимо за самозащита", допълни Жан-Пиер.