Хора на службите в страната ми се опитаха да ме отвлекат, каза живеещият в Германия саудитски принц Халед бин Фархан ал Сауд, написа турският в. Сабах.

Аристократът, който емигрира в западноевропейската държава през 2004 г. заради критики към властите в близкоизточната монархия, разказа, че е могъл да повтори съдбата на своя сънародник и журналист във вестник "Вашингтон пост" Джамал Хашоги. "Мой роднина ми каза, че в края на септември е имал среща с няколко мъже, представили се за служители на саудитското посолство в Кайро. Те са му предали, че аз имам финансови затруднения и мога да отида в дипломатическата мисия на родината ми в Египет, за да взема чек на стойност няколко милиона долара. Парите са били предоставени от Саудитска Арабия като безвъзмездна помощ. Усетих, че това е примамка и не се хванах на въдицата. Слава на Аллах, иначе щях да си отида като Хашоги", разказа принцът-емигрант. Ибн Сауд допълни, че и преди получавал подобни оферти и на няколко пъти е засичал как е бил следен. "Аз разказа на властите в Германия и бях поставен под закрила", посочи още аристократът.

Хашоги изчезна в консулството на страната си в Истанбул на 2 октомври. Според непотвърдена информация сътрудникът на американската медия е бил убит в дипломатическото представителство на Саудитска Арабия в най-големия турски град. Във връзка със случая днес консулът на Рияд в Истанбул Мохамад ал Отайби бе уволнен от поста си и замина за родината си. Там той ще бъде разследван, какви обвинения са повдигнати на дипломата обаче все още няма информация. Междувременно специални части на турската полиция започнаха да претърсват резиденцията на консула.