Страните донори и частни фирми са набрали около 4.55 милиарда долара за възстановяването на Грузия на донорската конференция в Брюксел, заяви еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро Валднер. Тя изрази задоволство от събраната сума и нарече днешния ден "изключително радостен".
"Мисля, че това е ясно послание към грузинския народ, че държим на думата си и че сме готови да осигурим не само силна политическа, но също финансова и практическа подкрепа. Това е знак за рядко срещана солидарност с грузинския народ", заяви Валднер.

Грузинския премиер Ладо Гургенидзе благодари на всички страни, участници в конференцията за огромната помощ, която предоставят на страната му и подчерта, че тя е много повече, отколкото Грузия се е надявала, предвид световната финансова криза. "Всяко евро, долар, лира, каквато и да е валута, ще направи Грузия по-силна, по-богата, по-свободна, демократична и още по-истински европейска. И най-важното, ще облекчим до голяма степен човешките страдания - последствие от конфликта през август", каза Гургенидзе.

Вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Шигео Кацу уточни, че от обещаната сума 1.7 милиарда евро ще бъдат отпуснати тази година, 1.8 милиарда - през 2009 г. и 1.1 милиарда - през 2010 г.

Според доклад на ООН и Световната банка Грузия се нуждае от 3.2 млрд. долара под формата на международна помощ за следващите две години, за да се справи с последствията от военните действия през август. Събраните средства трябва да бъдат използвани в подкрепа на цялостното икономическо развитие на Грузия, за подобряване на инфраструктурата, за енергийни проекти, за укрепване на демокрацията и други. /БЛИЦ