Произведени в Сърбия шоколади, предложени на малки деца от президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, оставиха лош вкус в устата на двете държави, като отношенията между тях са се вгорчили до равнищата от войната между тях в началото на 90-те години на ХХ век, коментира австралийската медия SBS, цитирана от "Фокус".
„Шоколад-гейт“ започна, след като Грабар-Китарович посети детска градина в град Дубровник и раздаде сладкиши на децата. Въпреки, че жестът бе сладък, се появи проблем – част от шоколада бе сръбски. Нямаше как президентът да избере по-лош ден за това – на 6 декември се бележат 25 години от битката за обсадения Дубровник от сръбските сили в началото на войната за независимост на Хърватия. Ядосани родители се оплакаха, че децата им не е трябвало да получават произведен в Сърбия шоколад точно на тази дата. 

Грабар-Китарович се извини публично на следващия ден и се оправда, че не е проверявала лично сладките. „Наистина съм разочарована, след като лично подкрепям кампанията „Купувайте хърватско!“, заяви тя пред репортери и обеща подобно нещо повече да не се случва. „Извиняваме се на родителите, които са получили такъв шоколад и ще им изпратим хърватска продукция“, добави тя. 

Решението и предизвика гняв в Сърбия, където няколко министри и медиите осъдиха това, което бе описано от тях като ксенофобия от страна на хърватския президент. „Това е пример за невъобразима ксенофобия“, заяви сръбският министър на труда Александър Вулин и призова реакция от страна на ЕС, чийто член е Хърватия. „Що за нормализация на отношенията може да има, когато просто парче шоколад може да предизвика етническа нетолерантност“, коментира министърът на търговията Расим Ляич. 

И сърбите в Хърватия разкритикуваха действието на Грабар-Китарович. „Този шоколад ще се запомни като шоколада на срама“, заяви водачът на хърватските сърби Милорад Пуповац.