Приключи изборният ден в Австрия. Консерваторите на бившия канцлер Себастиан Курц печелят предсрочните парламентарни избори, съобщава АФП.
 
Консервативната Австрийска народна партия печели 37% според предварителните информации.
 
Досегашният коалиционен партньор – крайно дясната Австрийска партия на свободата печели едва 16%, на фона на 26% на предишните избори, след скандала с нейния заместник-председател и вице-канцлер
Хайнц Кристиан Щрахе.

До изборите се стигна, след като корупционния скандал „Ибиса” с бившия вицепремиер и лидер на Партия на свободата Хайнц Кристиан Щрахе разтърси страната.
 
Тогава Щрахе беше показван в тайно видео да обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата партия.
 
През последните дни обаче избухнаха нови корупционни скандали, в които беше замесено неговото име, както и това на съпругата му.
 
Бодигардът му свидетелства, че Щрахе е злоупотребявал с партийни средства, а съпругата му си е позволила доста скъпи покупки с пари от партийната каса.
 
Според първите резултати пет партии влизат в парламента. Народната партия печели вота с 37,2%, а втора политическа сила са социалдемократите с 22%.
 
Крайнодясната Партия на свободата губи 10% и получава само 16% от гласовете.
 
„Зелените” влизат в парламента с 14,3% от гласовете на избирателите. Влизането им в парламента отваря възможност за коалиция с Народната партия на Курц.
 
В парламента влизат и либералите от НЕОС със 7,4% от гласовете.