Бившият австралийски премиер Тони Абът беше назначен за търговски съветник на британското правителство, въпреки спорното му минало със сериозни обвинения, че е сексист, хомофоб и че не смята че има глобално затопляне. 

Британският премиер Борис Джонсън отхвърли твърденията, че Тони Абът не е годен за поста, който не е платен. Абът беше отявлен противник в референдума в Австралия за еднополовите бракове и беше обвинен за хомофобски и женомразки коментари в миналото. Освен това той беше заявил по повод на климатичните промени, че изобщо не вярва в тази теория и че вече няма глобално затопляне. 

Абът ще остане в историята на Австралия като един от най-непопулярните премиери. Дошъл на поста през 2013 година той беше свален от собствената му Либерална партия две години по-късно. 

Сега Абът, който като премиер успя да договори търговски сделки за Австралия, няма да участва в преговори след Брекзит между Обединеното кралство и други държави. Ролята му ще бъде на съветник към новосъздаденото Министерство на търговията, с цел да се насърчават компаниите да правят повече международен бизнес. 

Лидерът на опозицията Киър Стармър заяви, че никога не би назначил Тони Абът, ако е премиер.