Ракетата, която е свалила малайзийския Boeing-777 в Донбас, е била на въоръжение в украинската част. Това заявиха от министерството на отбраната на Русия. Ведомството представи документи, потвърждаващи тази версия.

Ракетата е била произведена в Долгопрудненското машиностроително производствено обединение през 1986 година, разказа началникът на главното ракетно-артилерийско управление на Въоръжените сили на Русия Николай Паршин на брифинг в Москва.  "Уникалният заводски сериен номер на ракетата е - 8720, който е даван от производителя", уточни той. 

След това тази ракета е била изпратена във войнската част, разквартирована в Украинската ССР. "С достоверност е известно, че ракетата е била получена от войнската част, за което има и приемен протокол", добави генералът. 

Паршин отбеляза, че номерът на ракетата е бил установен въз основа на нейните останки, намерени на мястото на катастрофата. "Отделно ще се спра на войнската част 20152, където е била доставена ракетата с номер 886847349 - действителното ѝ название е 221-а зенитно-ракетна бригада, през 1986 година тя е влизала в състава на Карпатския военен окръг в град Теребовл", разказа той. 

На въоръжение на бригадата е имало ЗРК "Бук". След разпада на СССР тя е включена в състава на украинската армия. 

По думите на Паршин, този полк е участвал в "така наричаната антитерористична операция в Донецка и Луганска области". В момента той е дислоциран в град Стрий в Лвовска област. 


Ведомството също показа документация, свързана с ракетата. 

"Става дума за комплект техническа документация, която се изготвя в завода-производител на всяко производствено изделие и се пази там независимо от това, дали то се намира на територията на Русия или зад нейните граници. Сред представените ви документи присъства паспорта на блока на дюзите 9Д13105000 № 8-30-113", отбеляза Паршин. 

От ведомството също припомниха, че според твърденията на Киев, "нито един зенитно-ракетен комплекс, нито една негова ракета не са попаднали в ръцете на опълченците от ДНР или ЛНР".   

Освен това, номерът на ракетите "Бук", оставени от ВСУ в Крим, не съвпадат с номера на ракетата, свалила полет МН17, подчерта Паршин.

По думите му, руското министерство на отбраната разполага с документи, които потвърждават това.