Изследователи успяха да установят най-точната дата за откриването на Америка от викингите благодарение на древна слънчева буря. Тя се случила 29 години преди откриването на новия континент, съобщава Тhe Guardian.

Учените анализираха дърво от сгради, които се намират на остров Нюфаундленд, който е до Канада. Резултатите показват, че сградите са издигнати 471 години преди континентът да бъде открит от Колумб.

Селището ЛʼАнс-о-Медоуз

Няколко века преди Колумб да успее да прекоси Атлантическия океан, на остров Нюфаундленд имало осем сгради, издигнати от дърво. До днес остава загадка кога точно викингите са стигнали до острова и са започнали да основават малкото селище ЛʼАнс-о-Медоуз.

Нов начин за датировка

Експертите използваха напълно нов метод за установяване на датата на въкникване на селището. Ориентирът беше слънчева буря, която се случила малко преди откриването на Америка от викингите. Методът показа, че те са пристигнали на острова през 1021 г. сл. Хр. Новият метод беше приложен незабавно към три различни парчета дърво, които бяха използвани за изграждане на сградите. Всички показаха едно и също време.

Слънчева буря може да създаде специфичен радиовъглероден отпечатък в дървесни пръстени, които се образуват всяка година. Учените знаеха, че през 992 г. сл. Хр. е имало доста силна буря, която е оставила забележими следи в горите. Във всички проби са открити 29 растежни пръстена, които съдържат ефектите от влиянието на слънчевата радиация. Съответно дървото е отсечено през 1021 г. Това заяви Марго Куйтемс от университета в Грьонинген.

Превод: БЛИЦ