Сензационно изявление за самоличността на самия дявол дойде от университета Корнел, който се намира в Ню Йорк. Местният професор Ким Хейн-Еуцен, експерт по ранно християнство и юдаизъм, направи някои изследвания и сега уверява обществеността, че библейският дявол никога не е бил чудовище. 

Библейска история

Според американският професор, който изучава религията през целия си живот, истинската самоличност на дявола е напълно разкрита благодарение на най-новите му изследвания. В последната книга на Новия завет "Откровението на Йоан Божественият" дяволът е описан като голям червен дракон със седем глави, масивна опашка и десет рога. Счупил една трета от Слънцето, Луната и звездите в небето, тромавият звяр отива на небето и започва голяма война с архангел Михаил и другите ангели.Ужасното чудовище е победено, оковано и хвърлено в бездната, където трябва да гние в затвора векове. Това е историята, на която всички вярваме. Ким Хейн-Еуцен, професор по древни средиземноморски религии в университета Корнел в Ню Йорк,обаче  смята, че истинският дявол не е дракон, а реална историческа фигура.Научни изследвания на професора

Специалистът по ранно християнство и юдаизъм предположил, че номер 666, под който звярът е споменат в Откровението, е криптираното име на самия римски император Нерон. Този владетел бил свиреп кукер, развратник, деспот, убиец и лъжец. Неговият исторически морален образ е много подобен на самия дявол. Ето защо на тази теория не е толкова трудно да се повярва.

Говорейки с Морган Фрийман в един от епизодите, заснет от Netflix, озаглавен "Историята на Бога", професор Хайнс-Еуцен отбеляза, че 666 е числовото еврейско значение на Nero Caesar. Въз основа на правилата на иврит, числените стойности на буквите на неговото имат сбор, равен на 666, което е броят на звяра.

Тази теория се доказва от факта, че фрагментът от стиха, открит по време на разкопките в Оксириня, съдържа информация, че номерът на антихриста е друг номер - 616. Интересно е, че ако латинският правопис на името Неро Цезар се счита за правилен, то числото ще бъде равно на 616.Библейски потвърждения

Теорията на американския професор се потвърждава дори в раздели на библейския текст. В Откровение 2 Йоан изпраща писмо до църквата в Пергам, като предупреждава всички, че Сатаната живее сред членовете на тяхната общност и че неговият трон също е сред тях. По това време Пергам е бил столица на римската провинция, което кара някои учени да заключат, че тронът принадлежи или към олтара, посветен на гръцкия бог Зевс, или към храма, посветен на римския император Август. Във всеки от тези случаи присъствието на дявола в императора е безспорно в това изследване.

Интересната теория на Ким Хейнс-Еутцен кара човек да преосмисли много библейски интерпретации и да ги погледне от различен ъгъл.

Превод и редакция: БЛИЦ