Руският вицепремиер Дмитрий Козак съобщи в отговор на журналистически въпрос, че газопроводът "Северен поток-2" ще заработи в средата на 2020 г. Той обаче не уточни месеца.

Енергийният министър Александър Новак пък по-рано обяви, че доставките на руски газ по „Северен поток-2” за Германия ще започнат „в близките месеци“, като е възможно това да стане дори и до края на 2019 г., пише economic.bg.

Тръбопроводът е изграден вече над 80%, а проектният срок за пускането му в експлоатация е до края на 2019 г. Газопроводът разполага с две тръби с дължина 1200 км и общ капацитет 55 млрд.куб.м газ годишно. Той преминава по дъното на Балтийско море от Русия до Германия, като заобикаля „неприятелски страни“ като Украйна и Полша.

Европейските партньори на „Газпром” в реализацията на проекта са германските компании Uniper и Wintershall, австрийската OMV, френската Engie и холандската Shell. Тръбите минават по дъното на изключителните икономически зони и териториалните води на Финландия, Швеция, Дания и Германия.

След две години забавяне, Дания преди броени дни даде съгласие тръбите да преминат край бреговете й.