270 са затворниците, които все още се намират в лагера Гуантанамо. След изборната победа на Барак Обама мнозина американци се надяват, че бъдещият президент ще удържи на думата си и ще затвори оспорвания затвор, се казва в материал на Дойче веле.
"Какво да се прави с Гуантанамо? Много просто - да се затвори", изтъкваше Обама нееднократно в предизборните си речи, не криейки ясното си и еднозначно мнение по темата: "Трябва да го затворим, тъй като не сме нация, която задържа хора, без да са обвинени. Не сме нация, която при съмнителни обстоятелства отвежда хората в други държави, за да ги подлага на мъчения. Ние сме Америка и държим на нещо!"
Когато на 20 януари Барак Обама влезе официално в Белия дом, ще трябва, за да не излъже доверието, да затвори Гуантанамо.
Но и в бъдеще ще има много американци, които са против тази мярка.
Сред тях е Джон Йо, юрист, член на консултантския екип на Джордж Буш. Той и до днес оправдава съществуването на лагера: "Винаги, когато се замесиш във война, се взимат затворници, които се интернират. Проблемът е, че те трябва да бъдат държани някъде. Идеята с Гуантанамо възникна именно така - като база за интерниране, в която затворниците да са на сигурно място.
Ако трябваше, например, те да бъдат държани в Афганистан, то това просто би било подкана за извършването на още повече терористични удари. Същевременно не искаме да ги доведем в Съединените щати, понеже при това положение те би трябвало да се подчинят на американското законодателство, а ние смятаме, че би било погрешно арестантите да имат същия статут, какъвто имат американските граждани."
Какво да се прави със задържаните?
По тези причини така наричаните в Съединените щати нелегални бойци са отпращани в базата Гуантанамо в Куба. Тясната ивица земя, наета от Съединените щати за неограничено време, е район, в който американската конституция не важи. Затова и бъдещият президент неизбежно ще бъде изправен пред въпроса: Какво да се прави с 270-те арестанти?
Но и този проблем би могъл да намери решение, убеден е професорът по право от университета в Джорджтаун Нийл Катял. "Можем да ги приберем във военни затвори в Съединените щати или пък в други държави. Важно е само те да бъдат в страна, в която съществува правова държавност. На Гуантанамо не важи нито кубинското, нито американското право, така че да бъдат държани те там, е напълно антиамериканско." /БЛИЦ