Евентуалното изпращане на танкове Leclerc от Париж за Киев би се превърнало в точка на невъзвратност и би отслабило френската армия. Това заяви на 30 януари бившият ръководител на военното разузнаване на Франция (DRM) генерал Кристоф Гомар в интервю за Valeurs Actuelles, съобщава агенция REGNUM.

„Като изпратим танкове Leclerc в Украйна, ние ще обезоръжим френската армия. Това би било точката, от която няма връщане“, каза Гомар.

В отговор на въпрос на журналист дали Франция трябва да достави танкове Leclerc на Украйна, Гомар каза: „Мисля, че не. Изпращайки танкове Leclerc в Украйна, ние ще обезоръжим френската армия. Това би била точката, от която няма връщане назад. Къде ще спрем? От какво ще трябва да се откажем след това?

Той добави, че е почти невъзможно тези танкове да бъдат изпратени просто така, тъй като френската армия разполага само с 220 екземпляра, някои от които са разположени в Румъния, а други се модернизират. Освен това танкове Leclerc, каза той, не се произвеждат от 2008 г.

По-рано вестник Le Monde писа, че френските военни кръгове смятат, че доставката на танкове Leclerc за Киев е „колкото силно, толкова и крехко“ решение.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук