Съобщава се, че коалиция от държави-членки на НАТО ще изпрати на Украйна модерни основни бойни танкове. Wall Street Journal съобщи на 24 януари, че президентът на САЩ Джо Байдън се готви да изпрати значителен брой танкове Abrams M1 в Украйна и че Белият дом може да обяви доставката веднага на 25 януари.

Германският вестник Der Spiegel съобщи през януари 24, че германският канцлер Олаф Шолц реши да достави на Украйна най-малко една танкова рота (14 танка) от основни бойни танкове Leopard 2 в неопределен срок.

Полша вероятно ще изпрати на Украйна танкове Leopard 2 след решението на Германия. Страната официално поиска от Германия разрешение да прехвърли полските танкове Leopard 2 в Украйна, а германският външен министър Аналена Бербок заяви, че Берлин няма да пречи на такова решение. Британски официални лица потвърдиха на 16 януари, че Обединеното кралство ще изпрати на Украйна 14 танка Challenger 2 в Украйна. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че не изключва възможността Франция да изпрати на Украйна танкове Leclerc на 22 януари.

Това пише в новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW). 

Предоставянето на основните бойни танкове на Украйна от западните държави ще помогне на Украйна да води механизирана война, за да победи руските военни и да освободи украинска територия.

ISW по-рано коментира, че Западът е допринесъл за неспособността на Украйна да се възползва от приковаването на руските сили в Бахмут чрез бавно преместване или задържане на оръжейни системи и доставки, които са от съществено значение за широкомащабни операции за контранастъпление.

Украинският главнокомандващ Валерий Залужни по-рано подчерта през декември 2022 г., че Украйна се нуждае от 300 основни бойни танка (наред с други оръжейни системи), за да даде възможност на украинските контранастъпления.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов продължи да полага усилия да представи себе си и традиционната руска военна командна структура като истински защитници на Русия. На 23 януари той повтори, че руският президент Владимир Путин е одобрил плана на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за развитие на способността на руските сили да реагират на "нови заплахи за военната сигурност" на Русия, а Герасимов обвини Украйна и държавите от НАТО, че се стремят да заплашват Русия.

Герасимов се позова още на историческата роля на руския генерален щаб в ръководството и защитата на Русия през няколко военни кризи, включително Великата отечествена война (Втората световна война). По думите му съвременна Русия никога не е познавала такова ниво и интензивност на военните действия и намекна, че настоящата война в Украйна представлява най-голямата заплаха за Русия след Великата отечествена война, поради което се налага ръководството и защитата на руския генерален щаб под командването му.

Както ISW съобщи по-рано, рамкирането на войната от Герасимов и продължаващите усилия на Генералния щаб за съживяване в историческия контекст на Великата отечествена война е част от продължаващата кампания за противодействие на нарастващата власт и влияние на финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин, ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров и техните съответни паравоенни структури, всички от които заплашват Герасимов и руския генерален щаб.

Той също така продължава усилията на Путин да преформулира настоящата борба като усилие като Великата отечествена война, за да оправдае продължителните искания за жертви и мобилизация от руския народ.

Руското издание РБК заяви на 23 януари, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е назначил генерал-полковник Сергей Кузовлев за командващ Южния военен окръг (ЮВО) и генерал-лейтенант Евгений Никифоров за командващ Западния военен окръг (ЗВО).

Никифоров е заменил Кузовлев като командир на ОМП, след като Кузовлев е заемал длъжността от 13 декември 2022 г. до 23 януари 2023 г. Министерството на отбраната на Обединеното кралство твърди, че руското министерство на отбраната (МО) е назначило Кузовлев за командир на ОМУ в края на октомври 2022 г. Въпреки това RBK твърди, че руското МО е назначило генерал-лейтенант Роман Бердников за командир на ОМП през октомври 2022 г.

Главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) съобщи на 26 декември 2022 г., че Никифоров е напуснал длъжността си като началник на щаба на Източния военен окръг (ВВО), за да замени Кузовлев като част от вътрешните борби за власт между финансиста на Вагнер Евгений Пригожин, Шойгу и Герасимов. Никифоров преди това е командвал бойците на групата Вагнер в Украйна като командир на 58-а общовойскова армия през 2014 г. и може да има връзки с Пригожин.

Противоречивите съобщения предполагат, че динамиката на командването на военния окръг остава непрозрачна, което показва, че руската армия се бори да въведе здрави командни структури и да поддържа традиционното командване.

Руските власти вероятно продължават усилията си да мобилизират етническите малцинства да се бият в Украйна. Радио Свободна Европа Радио Свобода (RFE/RL) съобщи на 22 януари, че руската гранична охрана пречи на киргизките мигранти да напуснат Русия и казват на мигрантите, че имената им са в списъците за мобилизация.

Това идва седмица, след като ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин предложи мобилизирането на всички мигранти, получили руски паспорти.

Украинският център за съпротива отбеляза на 24 януари, че политиката на мобилизиране на мигранти може да се разшири и върху насилствено депортирани украинци, които сега живеят в Русия и са били принудени да придобият руско гражданство. ISW по-рано съобщи за усилията на руските военни власти да прехвърлят тежестта на мобилизацията върху анклавите на етническите малцинства.

Руски и украински източници продължават да обсъждат различни форми на текуща тайна мобилизация в руска и окупирана украинска територия. Местна медия в Ставрополския край съобщи на 20 януари, че няколко души са получили призовки да се явят във военните комисии в рамките на една седмица, за да "изяснят" личните си данни.

Украински източници също така заявиха, че руските власти продължават тайната мобилизация в окупирания Крим и сега изпращат призовки за мобилизация на работници от ИТ и икономическия сектор, които преди това са имали отсрочки.

Руското министерство на цифровото развитие по подобен начин обяви на 19 януари, че ИТ служители, които отговарят на определени критерии, ще имат право да кандидатстват за отсрочки, което предполага, че някои руски индустрии продължават усилията да запазят работната си сила в условията на мобилизация чрез разширяване на възможностите за отлагане.

Съобщава се, че руската отбранителна индустриална база увеличава производството на безпилотни летателни апарати и боеприпаси. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев посети производствения завод на концерна "Калашников" на 24 януари и обяви, че се разширяват доставките на разузнавателни и атакуващи безпилотни самолети и боеприпаси за поддръжка на операции в Украйна.

Медведев твърди, че увеличаването на производството на дронове и боеприпаси опровергава тези, които казват, че Русия изчерпва тези активи и настоя, че страната ще може да произвежда всичко необходимо за операции в Украйна през 2023 г.

Руският президент Владимир Путин по-рано се оплака, че има липса на производство на военни доставки като разузнавателни безпилотни самолети и призова своите министри да издават по-бързи договори за държавни поръчки за отбрана. Руски официални лица наскоро предприеха редица усилия, за да отговорят на призивите на Путин и исканията на войските в Украйна.

Cи Ен Ен съобщи на 24 януари, че е получил документ от украинското военно разузнаване, описващ тактиката на "Вагнер" в Украйна. Разузнавателният документ подчертава ролята на базирани на затворници групи за нападение с размер на отряд от 12 или по-малко, които са последвани от по-опитни бойци с по-висококачествено оборудване.

Си Ен Ен подчерта, че успехът на "Вагнер" се основава на факта, че той представлява огромна заплаха в близки райони поради големия брой затворници, които са хвърлени на малка площ и чиято смърт в крайна сметка няма значение за руското общество.

ISW по-рано съобщи и за използването от "Вагнер" на затворници, за да поддържа и управлява своите операции. Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин продължава да полага усилия за укрепване на репутацията на затворническата сила и изтощителния оперативен модел на "Вагнер".

На 24 януари Пригожин отправи призив към председателя на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин за въвеждане на член в руския Наказателен кодекс, който да забранява публични действия, дискредитиращи доброволци и осъдени и разпространяващи информация за техни минали престъпления.

Украинските партизани нападнаха член на окупационната администрация на Запорожието на 24 януари. Руски и украински източници съобщиха, че украинските партизани са взривили колата на Валентина Мамай, проруски сътрудник, предприемач и член на окупационния съвет на Запорожие, в Бердянск с самоделно взривно устройство (IED).

Съобщава се, също така, че руските правоприлагащи органи и Министерството на извънредните ситуации работят на мястото на експлозията и го разследват като случай на тероризъм и екстремизъм.

Руските окупационни власти в Бердянск вероятно ще ескалират репресиите на правоохранителните органи срещу предполагаемите партизани в отговор на инцидента.

Руските органи за сигурност продължават да нападат общностите на кримските татари в окупирания Крим. Подкрепяният от Русия ръководител на окупационната администрация на Крим Сергей Аксьонов заяви, че органите на реда са задържали шестима лица по подозрение в тяхната принадлежност към Хизб ут-Тахрир ал-Ислами (панислямистка политическа организация, която исторически е била активна в Централна Азия и в Крим сред общността на кримските татари и това е забранено в Русия).

Правозащитната неправителствена организация "Кримска солидарност" заяви, че руската Федерална служба за държавна сигурност (ФСБ) е извършила произволни нападения в домакинствата на кримски татари в Дзанкой в ранните часове на сутринта на 24 януари и задържа шестима лица на неизвестни места.

Руските служби за сигурност исторически са се насочвали към кримскотатарските общности, за да консолидират социалния контрол над окупирания Крим и да представят антируските настроения като екстремистка или терористична дейност, свързвайки ги с Хизб ут-Тахрир, която е забранена в Русия.

Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин назначи нов ръководител на окупационната администрация на Мариупол в опит да затвърди административния контрол върху голям окупиран град в Донецка област. На 24 януари Пушилин подписа указ за назначаване на Олег Моргун, бивш ръководител на Новоазовския район, за ръководител на Мариупол.

Руските медии съобщават, че Моргун е заменил Константин Иващенко, въпреки че в указа на Пушилин не се споменава как и защо Иващенко е сменен.

Украинският съветник на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко предположи, че Пушилин се опитва да угоди на руските власти, като заменя служители, свързани с ДНР, с служители, свързани с Русия. Пушилин вероятно е направил тази промяна, за да консолидира административния контрол над Мариупол и да обедини ръководството на ДНР с руските власти, за да осигури по-добро финансиране на дейностите на своята администрация в Мариупол.

Руските окупационни власти продължават усилията си да консолидират социалния, икономическия и бюрократичния контрол върху окупираните територии чрез въвеждане на различни проекти за "стандарт на живот".

Руският президент Владимир Путин поиска на 24 януари от руския премиер Михаил Мишустин да ускори набор от мерки за подобряване на стандарта на живот в окупираните райони на Украйна и подчерта, че вече са отпуснати средства за тези цели.

Окупационният ръководител на област Херсон Владимир Салдо твърди, че Путин е наредил на окупационната администрация на Херсон да доведе 85% от пътищата в област Херсон до подходящо състояние до 2027 г. и е отпуснал 10 милиарда рубли (около 144 446 долара) за този проект.

Ръководителят на Луганската народна република Леонид Пасечник очерта усилията на Министерството на строителството и жилищното строителство на ЛНР да подготви строителен конкурс "Жилища и градска среда".

Пасечник отбеляза също, че руски служители от Тюменска област са поели проект за основен ремонт на управлението на болниците в Сорокине, Луганска област.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин по подобен начин обяви, че руски служители от Ростовска област строят тръбопровод, който да пренася вода от Ростовска област до окупираната Донецка област.

Подобни инфраструктурни проекти вероятно имат за цел да представят окупационните администрации като продуктивни и ефективни, като същевременно създават зависимост от руската инфраструктура и социални и икономически услуги.

Руските окупационни власти продължават мерките за заличаване на украинската идентичност и насаждане на проруски идеали в социалната сфера на окупираните райони. Украинският съпротивителен център съобщи на 24 януари, че руските сили в окупираната Луганска област изземват в голям мащаб книги, свързани с украинската история и идентичност.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров заяви, че руските сили премахват украинската литература от книжарниците и библиотеките и ги заменят с руска.

Руските окупационни власти предприемат мерки за изграждане на инфраструктура за местни избори в окупираните райони. Руско опозиционно издание съобщи, позовавайки се на вътрешни източници в Кремъл, че предизборният блок на руската президентска администрация се готви за избори за областни парламенти и общински съвети в окупираните райони на Украйна.

В статията се отбелязва, че Кремъл се надява да проведе местни избори през септември 2023 г. в съответствие с деня за единно гласуване в Русия, за да насити окупационните администрации с проруски колаборационисти.

Путин вероятно се надява да използва местните избори, за да създаде легитимност на руската окупация на региони на Украйна, като представи местното население като ангажирано в изборния процес и готово да гласува за проруски политици.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук