Началникът на британския Генерален щаб Патрик Сандърс заяви по време на реч в Кралския институт на въоръжените сили, че НАТО трябва да се подготви да предотврати евентуална война в Европа, защото Русия може да реши да направи стъпка в тази посока, съобщава The Independent.

Сандърс заявява, че мащабът на руските военни действия в Украйна са "безпрецедентни" - според него десетки хиляди руски и украински войници са били убити, много са били ранени, пленени или изчезнали. 

"Смятам, че преминаваме през същия исторически период като нашите предци преди 80 години. И сега, както и тогава, нашият избор ще има влияние върху бъдещето", казва военният.

Сандърс се опасява, че Русия може да предприеме действия и срещу други държави. В тази ситуация, смята той, трябва да се действа възможно най-бързо, за да се гарантира, че Великобритания няма да бъде въвлечена в пряк конфликт заради неспособността си да овладее експанзията. 

Главнокомандващият призовава НАТО да се подготви за военни действия. От своя страна той е решил да проведе операция по мобилизация в страната, която ще има за цел да подобри готовността на войниците, да ускори модернизацията, да преосмисли тактиката на водене на войната и да преразгледа структурата на армията.