Американският секретар по отбраната Джеймс Матис обясни, че ударите по Сирия тази нощ са „по-силни“ от тези през 2017 година, но по-нататъшни действия не са планирани.
 
„Точно сега това е еднократно действие и вярвам, че е изпратило много силно послание“, заяви той по време на пресконференция в Пентагона, цитиран от световните медии. По думите му, ще има нови удари срещу режима на Башар Асад, „ако той реши да използва още химически оръжие в бъдеще“.
 
Матис обясни, че при ударите тази нощ е използвано двойно повече оръжие, отколкото през април 2017 година. Целта им е била да „унищожи възможностите на сирийския режим за разработване на химически оръжия“.
 
Той описа целите като научен изследователски център в Дамаск и две съоръжения за складиране на химически вещества, намиращи се сравнително близо до Хомс. „Бяхме много точни и премерени, но в същото време беше тежък удар“, заяви Матис.
 
Шефът на Пентагона добави, че САЩ, които са използвали управляван от пилот самолет за изстрелване на ракетите, „са стигнали много далеч, за да избегнат жертвите сред цивилните и чужденците“.
 
Началникът на обединения щаб ген. Джоузеф Дънфорд каза, че Пентагонът много точно е определил целите, за да бъде намален рискът от въвличане на руски сили.
 
Използвани са стандартните канали за координация на въздушното пространство с Москва, но САЩ не са съгласували ударите си с руснаците.
 
Генералът каза още, че американските ракети са се сблъскали с известна „активност“ земя-въздух, но няма загуби от американска страна.
 
Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!