ВВС на САЩ демонстрира огромната си сила, задействайки 52 въоръжени стелт изтребителя с обща стойност 4.2 милиарда долара по време на военни маневри на фона на ескалацията на напрежението с Иран. 


Страховете от избухването на конфликт между САЩ и Иран, който може да доведе до разпалването на Трета световна война стават все по-големи на фона на ескалиращото напрежение между Вашингтон и Техеран след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани. 
 

Вчера, иракският посланик в ООН Мохамед Хюсейн Бахр Алулуум заяви, че въздушният удар на САЩ в Багдад, при който бе убит иранския генерал, може да доведе до "разрушителна война". 
  Днес в мрежата се появиха кадри на 52 свръх модерни стелт изтребителя Lightning II, които излитат като една вълна от летището във военната база Хил в щата Юта в понеделник.  

Ученията бяха проведени на фона на новината, че ескадрилата най-накрая е достигнала своя пълен боен потенциал. 

"Готови сме да летим, да се бием и да победим", написаха от военното подразделение. 

Оттам също добавиха, че по време на маневрите за изпитани "способностите на летците да излитат масово с Ф-35". 

Все пак бе допълнено, че ученията не са проведени като резултат от ескалацията на напрежението с Иран. 

Броят на изтребителите обаче - 52 - отговаря на специфичната и символична заплаха на президента на САЩ Доналд Тръмп, отправена по адрес на Иран по-рано тази седмица. 

"Нека да служи като предупреждение, че, ако Иран атакува американци или американски активи, ние сме взели под прицел 52 ирански цели (точно толкова - 52, колкото бяга заложниците в американското посолство при избухването на Ислямската революция), като някои от които са много важни обекти и ирански обекти на културата, и тези цели, както и самият Иран, ще бъдат ударени много бързо и много силно", написа Тръмп в публикация в Туитър. 

Междувременно стана ясно, че Пентагонът планира да изпрати шест бомбардировача B-52 във военната си база в Ирак. 

A US B-52 bomber leaves the US airbase at RAF Fairford, Gloucestershire on a training flight

Източници твърдят, че стъпката цели да увеличи военното присъствие на САЩ в Близкия изток, както и да се окаже подкрепа на 3000-те американски войници, изпратени в региона по-рано тази седмица. 

 

Кореспондентът на Си Ен Ен в Пентагона Барбара Стар потвърди в понеделник плановете на министерството на отбраната на САЩ да изпрати шест самолета в региона. 

"Пентагонът започва изпращането на 6 B-52 в Диего Гарсия. Казаха го американски официални лица. Бомбардировачите ще са на разположение за операции срещу Иран, ако такова разпореждане бъде дадено, заявиха официалните лица", написа тя в Туитър.