Официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков коментира предложението на украинския президент Володимир Зеленски задържаният украински депутат и бизнесмен Виктор Медведчук да бъде разменен срещу предалите се в плен украински морски пехотинци.

По думите на Песков, Киев с "с горещина и плам" е заговорил за възможността да размени Медведчук.
 
Зеленски предлага размяна на "кума на Путин" с... ВИДЕО

"Медведчук не е гражданин на Русия, той няма нищо общо с военната операция. Изобщо не знаем дали иска такова разрешаване на ситуацията", каза Песков.
 
От Кремъл подчертаха, че ще проследят по-нататъшната съдба на Виктор Медведчук и призоваха и европейските политици да го направят.
 
Песков каза още, че Москва и Донбас са благодарни на украинския политик за организирането на обменна на пленници – нещо, с което се е занимавал в продължение на няколко години.

Той подчерта, че ако Киев бе отчел идеите, които Медведчук е давал, за мирно решение на конфликта в Донбас, до специална операция е нямало да се стигне.
 
Песков отбеляза, че възгледите на Медведчук, който е за нормални, взаимноизгодни и партньорски отношения между Москва и Киев, са добре известни.

„Тази позиция винаги е била открита, Медведчук никога не е имал задкулисни отношения с Русия“, каза Песков.

Малко по-късно от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разкриха подробности за задържането на опозиционния лидер. Началникът на ведомството Иван Баканов огласи и информация за предполагаемия план на Федерална служба за сигурност на Руската федерация да евакуира политика в Москва.

По думите на Баканов, руските специални служби са смятали да изведат Медведчук от страната, представяйки го за украински пленник. След като достигнел до границата, той е трябвало да бъде качен на лодка, с която да стигне до Приднестровието. Там вече го очаквала евакуационна група от специални части на ФСБ, които трябвало да го закарат до Москва.

Шефът на СБУ отбеляза, че от ФСБ са се опитали да прикрият плана максимално, хвърляйки дезинформация и дори подготвяйки „псевдо Медведчуци“ за отклоняване на вниманието.

Украинското контраразузнаване обаче е установило истинския маршрут на движение на политика и е задържало Медведчук при излизането му от Киевска област. Той е бил придружаван от украински служители на реда, които, по думите на Баканов, "също ще отговарят за действията си".

Той нарече операцията по залавянето на Медведчук трудна и опасна за много от участниците в нея,  добавяйки, че тя е продължила около месец. Баканов подчерта, че заповедта за залавянето на Медведчук е издадена от президента Володимир Зеленски.
 
Както БЛИЦ съобщи, във вторник вечерта лично президентът на Украйна съобщи, че 67-годишният Медведчук, който избяга от домашен арест малко след началото на руското нахлуване в Украйна, е задържан. 

От Съвета на Федерацията обаче изразиха съмненията си, че това е така. По-ранното му изчезване вероятно е свързано не с бягството, а с отвличането му от страна на украинските специални служби, каза сенаторът от Кримския регион Сергей Цеков.

„Съмнявам се, че е бил задържан вчера. Не изключвам изчезването му да е свързано със задържането преди повече от месец и през цялото това време Медведчук да е държан като заложник от Киев. По външния му вид може да се заключи, че е бил подложен на мощен морален и вероятно физически натиск.

Зеленски вече го нарече предател и предлага да го размени за украински военнопленници, тоест  да размени гражданин на Украйна за граждани на Украйна“, каза Цеков.

През последните часове в мрежата плъзна и версия, че Киев иска да размени Медведчук за натовските разузнавачи, държани като жив щит от азовците, обсадени в завода Азовстал.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ