Почти ежедневното сваляне на руски самолети стана възможно благодарение на това, че украинските ВВС получиха „допълнителни инструменти“. За това говори представителят на командването на ВВС на украинските въоръжени сили Юрий Игнат, пише УНИАН.

"Не можем да ви кажем подробности. Самолети се унищожават и в южната, и в източната посока. Имаме средства, които работят буквално всеки ден, окупаторите вече разбират, че може да ги чака изненада в една или друга посока. Работата се извършва почти всеки ден и врагът не се чувства толкова свободен, колкото преди“, каза той.

Според Игнат ВВС са получили някои допълнителни средства за ПВО и въпреки че те не са достатъчни, за да покрият огромната територия на фронтовата линия, това дава възможност да се причаква врагът „там, където той стане нагъл“.

"(Самолети - ред.) се унищожават на големи разстояния. Разбира се, бих искал да видя руските пилоти - независимо дали са катапултирали или не, на горящ самолет, който пада, но на разстояние от 100 километра и повече в дълбините на тила на врага, това е нереалистично да се види“, каза ораторът.

Игнат отбеляза, че случаите на често унищожаване на вражески самолети на големи разстояния са сериозен психологически фактор за руските пилоти.

"Вижте на какви разстояния бяха унищожени А-50. Между другото, днес е шестият ден без А-50 в Азовско море и това е доста приятен факт за нас, че окупаторите не знаят как да продължат да използват тези самолети“, каза той.

Според Игнат свалянето на вражески самолети дава възможност на украинската армия да си поеме дъх, тъй като в момента се водят отбранителни операции, а управляемите бомби, изстреляни от тези самолети, са сериозно предизвикателство.

"За да хвърлите бомба надалеч, трябва да летите по-близо, защото контролираната въздушна бомба има ограничен обхват на действие, за да достигне по-далеч.

Но летенето по-близо може да бъде еднопосочен билет, те разбират това и действат по-внимателно , а това дава възможност на нашите войски малко или повече да си поемат въздух“, отбеляза ораторът.

Сваляне на руски самолети

Напоследък зачестиха случаите на свалени руски изтребители при атака на украински позиции на фронта с управляеми бомби. По-специално, на 1 март, украинските въоръжени сили унищожиха друг вражески изтребител-бомбардировач Су-34 в източна посока.

Според Министерството на отбраната украинските ВВС са свалили 13 руски самолета през февруари. Унищожени са десет вражески изтребители-бомбардировачи Су-34, два изтребителя Су-35 и един самолет за ранно предупреждение и управление А-50.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук