"След първите незначителни успехи в настъпателните сражения в Харковска област врагът е напълно затънал в уличните сражения за Волчанск и понася много големи загуби в щурмовите части", съобщи главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски във Facebook. информира "Фокус".

"Продължавам работата си в някои части на Източния фронт. След първите незначителни успехи в настъпателните сражения в Харковска област врагът е напълно затънал в уличните сражения за Волчанск и понася много големи загуби в щурмовите части. В момента врагът придвижва резерви от различни направления, за да подкрепи активните щурмови операции, но без резултат", пише Сирски.

"Противникът също претърпя значителни загуби край Липци, премина към активна отбрана и провежда миниране и обстрел на позициите на нашите войски".

"На Купянското направление боевете продължават в гората северно от града. Обстановката е сложна в района на Кисливка, където врагът се опитва да пробие отбраната ни и да достигне до река Оскил", допълва той.

"Продължават интензивните сражения в района на Иванивске и в покрайнините на Часов Яр. Противникът се опитва да се закрепи в града на всяка цена, като използва най-новите Т-90М, БМП-3, БМД-4, които обикновено се унищожават от нашите противотанкови оръжия и FPV дронове още в движение", посочва още главнокомандващият.

"Най-интензивните и ожесточени сражения продължават в направленията Покровске и Курахове. Противникът се опитва да пробие отбраната на нашите войски на тесния участък на фронта между Старомихайловка и Бердичи с помощта на настъпателни и щурмови действия на най-подготвените части.

Настъпателните действия се провеждат както с използването на бронирани машини, така и пеша, често на мотоциклети и бъгита", пише Сирски.

"Другите райони също са неспокойни, но броят и интензивността на военните действия са много по-малки", подчертава той.

"Основната цел на моята работа е да проуча ситуацията на място, да разреша проблемните въпроси, да осигуря допълнителни боеприпаси, безпилотни летателни апарати, оборудване за електронна борба и друго военно оборудване, да подсиля резервите и т.н".

"Бих искал да отбележа ефективната работа на повечето командири и щабове при организирането на бойните действия, воденето на бой с противника и поддържането на взаимодействие със съседните части. Разбира се, има проблеми, които изискват бързи и радикални решения", пише в заключение Сирски.