Светът днес се прощава с Шимон Перес - една от най-силните фигури на Израел. Заради ролята си в мирните преговори с палестинците той получи Нобелова награда за мир през 1994-та година заедно с Яер Арафат и Ицхак Рабин.
Перес беше последният от поколението на основателите на израелската държава. На траурната церемония ще присъстват генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, папа Франциск, над 80 лидери, сред които президентите на Съединените щати, Франция и Германия, семейство Клинтън, британският принц Чарлз, испанският крал Фелипе Шести, българският президент Росен Плевнелиев, генералният секретар на НАТО, председателят на Европейския съвет. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас също ще почете в последния му път Шимон Перес. Очаква се хиляди обикновени хора също да отдадат почит към Шимон Перес, съобщи БНТ.

Церемонията ще протече при изключителни мерки за сигурност. 8000 полицаи са ангажирани в охраната. Перес ще бъде погребан в националния гробищен парк Херцел в Йерусалим.

Израелските сили за сигурност ще създадат зона на сигурност около мястото, където ще се проведе погребението на бившия президент. Заради голямото събирането на световни лидери улиците на града ще бъдат строго охранявани. Сигурността ще бъде гарантирана от специалните части на службите за вътрешна сигурност. Въздушното пространство също ще бъде защитавано чрез безпилотни летателни апарати и малки самолети.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ