Професор Николай Шитюк, един от най-задълбочените изследователи на "Гладомор" през 30-те години на XX век в Украйна, е намерен бездиханен със забит нож в гърба в апартамент в украинския град Николаев, предава украинската агенция УНИАН.

Тялото на ръководителя на учебно-научния институт по история, политология и право към Николаевския национален универститет А. Сухомлински е намерен от хазяйката на квартира, която наел за три часа. Жената влязла в стаята, след като времето било изтекло. Преди това тя звъняла на телефона на професора, но никой не отговарял.

На мястото на инцидента веднага е извикана следствено-оперативна група от полицията.

Тялото на убития Николай Шитюк е откарано в съдебна-медицина за експертиза, уточнява Dir.bg.

С каква цел Николай Шитюк е бил наетата стая и какво е станало там, към момента няма информация.

Професор Шитюк е автор на повече от 200 научни работи, публикувани както в Украйна, така и в страни по целия свят.


Интересно е това, че в същата къща през 2012-а бе изнасилена Оксана Макар.
 
Припомняме, че 18-годишната украинка Оксана Макар почина в спешното отделение за изгаряния в Донецк след седмици агония и борба за оцеляване. На 9 март 2012-а момичето е изнасилено, след което тримата извършители се опитват да я убият, като я изгарят. Тя едва оцелява след жестокото нападение и три седмици лекарите се борят за живота й.

Въпреки усилията на лекарите момичето, чиито два крака и една ръка бяха ампутирани, почина. Жестокото нападение шокира Украйна.

Вечерта на 9 март 2012-а 18-годишната Оксана Макар се забавлява с приятели в заведение в пристанищния град Николаев, в Южна Украйна.
Там тя се запознава с двама мъже - 23-годишния Максим Присяжнюк и 21-годишния Артьом Погосян. Тримата прекарват вечерта заедно, след което мъжете канят момичето в апартамента на техен приятел - 23-годишния Евгений Краснощек. Тя се съгласява.
 
Когато обаче пристигат, тримата мъже изнасилват девойката, след което се опитват да я убият, за да заличат престъплението. Те първо я душат, след което, мислейки, че са успели да я убият, я увиват в чаршаф, закарват я на изоставена строителна площадка, където я хвърлят в яма и я запалват. По чудо Оксана оцелява след редицата жестокости и на сутринта е намерена на косъм от смъртта от минувач, който я чул да стене.
Веднага е откарана в болница, където е установено, че има 55% изгаряния по тялото. По време на операцията лекарите са принудени да ампутират дясната й ръка над лакътя, както и двата й крака над глезена, за да спасят живота й.
 

Припомняме още, че само преди дни при терористичния акт в кафе "Сепар" в Донецк, при който загинаха лидерът на проруските сепаратисти Александър Захарченко и неговият бодигард.