Предаването „След обяд“ по телевизия „Хепи“, на тема кражба и продажба на бебета от Сърбия, показа видео, което запали интернет през последните дни, което свидетелства за продажбата на сръбски бебета. 

Сандра Райс от САЩ разказа как лекар от Сърбия твърди, че е посредничил в процеса на осиновяване на момиче на име Оля от Белград през 1998 г. и че цялата "транзакция" струвала малко повече от 10 000 долара.

Казвам се Сандра, обаждам се от Америка. През 1998 г. със съпруга ми осиновихме момиче на име Оля от Белград. Осиновяването е договорено от агенции за правно посредничество от Калифорния, САЩ. 
Те ни предоставиха всички контакти и нашата работа беше да се срещнем с Деян С. на летището. Той ни посрещна със своето юго и ни заведе в апартамента си, където останахме през целия престой. Трябваше да му плащаме по 200 долара на ден, за да ни вози където трябва, да спим в апартамента му и да ядем по едно хранене всяка вечер. 

В апартамента му срещнахме жена му, която ни готвеше. Прекарвахме всяка вечер заедно, никъде не излизахме. Вечерта гледахме сериали с Деян и си спомням, че в този апартамент също имаха птици, казва американката, която твърди, че сръбският лекар е пряко посредничил при незаконното осиновяване на момичето от Белград.

Трябваше да ходим на различни места всеки ден, казва тя и добавя, че са дали парите на адвоката на ръка.

За това платихме 10 000 долара в 100-доларови банкноти. Адвокатката се сдоби с документите и уреди детето да бъде официално взето.

Когато всичко свърши, се върнахме при Деян, който ни заведе на летището. Върнахме се у дома с дете. "Посочих всички подробности в писмото до майките на изчезнали деца в Сърбия, за да могат те да отговорят на останалите въпроси", казва Сандра.

Сандра даде писмено изявление пред нотариус в Ню Йорк, което след това беше изпратено до "Асоциацията на родителите на изчезнали бебета", където било преведено на сръбски, обясни Ана Пеич, секретар на асоциацията.

В писмото, което тя изпратила до майките на изчезналите деца, се посочва, че цялата процедура по осиновяване е продължила около 8 дни и че бебето Оля е прекарало няколко дни в апартамента на споменатия лекар. Съгласно споразумението Сандра и съпругът й дали 10 000 долара на адвокатката Ясна, както и допълнителни 1000 долара като дарение. На лекаря са платени 2800 долара, пише американката в писмото.

Ана Пеич посочва, че има много такива случаи в Сърбия и че те са решили да направят публично достояние това, само защото то е напълно завършено и документите са предадени на компетентните органи. Тя добави, че единственият мотив на Сандра да разкрие предполагаемата афера е благосъстоянието на дъщеря й Оля, за да е запозната с произхода си и страната, от която произхожда.

Превод: БЛИЦ