Шим Дева започна яростна кампания срещу воденото от Индийската народна партия централно правителство. Той каза, че отношенията между центъра и щатите се влошават.

Индийският политик предупреждава, че:

"Няма да отнеме много време за щатите в нашата страна да се отцепят, точно както стана при Съветския съюз".

Говорителят на Шив Сена, Саамана заяви в неделя, че Върховният съд на страната е забравил задълженията си по няколко важни въпроса.
"Ако централното правителство не осъзнае, че вреди на хората за политически си печалби, няма да отнеме много време на щатите у нас да се откъснат като Съветския съюз", заяви Саамана.

"Трябва да се вгледаме в 2020 година и да си поставим питанка относно капацитета и надеждността на централното правителство", добави говорителят.

Всекидневникът "Маратхи" заяви, че лидерът на Индийския народен конгрес, Виджайваргия е направил сензационно разкритие, като е заявил, че министър-председателят Нарендра Моди е положил специални усилия да свали правителството на Конгреса "Камал Нат" в Мадхя Прадеш.

"Ами ако нашият министър-председател проявява специален интерес към дестабилизиране на държавните правителства", питат от изданието.
"Премиерът принадлежи на страната. Страната стои като федерация. Дори щатите, които нямат правителства на Индийския народен конгрес, тези щати също говорят за национален интерес. Това чувство се убива", добавят те.

Шив Сена също обвини централната власт, че се опитва да свали от власт в Западна Бенгалия главния министър и главен на Конгреса на Тринамоол Мамата Банерджи.

"Политическите поражения в демокрацията са много чести, но начинът, по който централното правителство се използва за сваляне на Мамата Банерджи, е болезнен", се казва в него.

"Текат мащабни митинги и изложения по пътищата и министърът на вътрешните работи на страната ги ръководи. В същото време в щати като Махаращра се изисква нощен комендантски час, за да се избегнат задръстванията в контекста на коронавируса. Управителите нарушават правилата и обществеността има да плати ", пише още.

По-нататък редакцията на ръководеното издание от главния министър Удхав Такари твърди, че централното правителство е ударило земята, за да спаси актьора Кангана Ранаут и журналиста Арнаб Госвами.

Шив Сена твърди, че китайските войски са влезли в границите на Индия, но страната не може да ги отблъсне, вместо това национализмът е използван за отклоняване на вниманието от кризата.

"Китайските войски влязоха в границата на Индия през 2020 г. Те окупираха нашата земя. Не можахме да отблъснем китайските войски назад," казва Шив Сена.

" Но вместо това беше използван нов камшик на национализъм, за да сеотклони вниманието от кризата. Беше насърчен бойкотът на китайските стоки и китайските инвестиции", добавят от редакцията.

Редакционната статия разкритикува централните федерални власти и за пакета за помощ за справяне с икономическата криза след избухването на Ковид-19.

"Целият свят имаше проблеми, но САЩ дадоха добър пакет на своите граждани, борещи се с икономическата криза. Този пакет е такъв, че всеки гражданин на САЩ ще има 65 000 рупии на месец в банковата си сметка", казват от редакцията.

"Същото се случи в Бразилия и Европа, но индийските граждани останаха с празни ръце дори след края на годината ", добавят те.
Освен това изданието заяви, че изграждането на новата сграда на парламента няма да промени ситуацията.

"Вместо да се построи нова сграда на Парламента на стойност милиони рупии, парите трябва да се похарчат за здравната система, както казаха видни хора от страната на премиера Моди", се казва в редакцията.