Ръководителите на социалните медии уверяват инвеститорите, че техните платформи са безопасно пространство за всички. Но докато обучените алгоритми премахват порнографията и жестокостта, "сивата зона" предоставя огромни възможности за изкарване на пари от създателите на завоалирано детско порно.

Поради тази причина на потребителите им се налага да се справят сами. В тази връзка блогърката Инса е разказала за Инна Ряжкина, жителка на Красноярск, съобщават световните издания.

Жената продава снимки на непълнолетната си дъщеря в разголени дрехи, предизвикателни пози и обувки, наподобяващи стриптийз - носени от танцьорки на пилон и стриптийзьорки.

Според думите на майка ѝ, момичето е на 13 години, но в някои профили се посочва, че е родено през 2005 г. - на 16 години. Инна има три профила в Instagram с общо около 400 000 последователи!Досега два от тях вече са изтрити. В публикациите майката разказва за живота на дъщеря си: гимнастика, училище, пътуване. Например, Ряжкина наскоро пише за пътуване до Малдивите, по време на което момичето е ухапано от комари и си е разчесала ухапванията. Сякаш за да се извини на "спонсорите", майката отбелязва, че сама е ретуширала всяка снимка.

Основният източник на доходи на Ряжкина е уебсайт, в който тя продава фотосесиите на дъщеря си. Всяка от тях съдържа сто снимки. Цените са впечатляващи. Те варират от 800 рубли до седем хиляди (от 10 до 80 евро). Можете също така да закупите абонамент за девет хиляди ( 105 евро) с пълен достъп.Самата Ряжкина не вижда нищо срамно в това да продава снимките на дъщеря си. За нея това е просто бизнес. Буквално. Жената дори се е регистрирала като едноличен търговец. Дейността е посочена като "сценични изкуства".

Майката отстоява правото си да печели пари от фотографиите по възможно най-добрия начин. Например, когато неизвестно лице от Щатите купува всички снимки и започва да ги препродава по-евтино, уебсайтът заявява, че "всички снимки са защитени с авторски права". Доказателството е сертификат от Службата за авторски права на САЩ.

През 2020 г. е заведено наказателно дело заради снимките на момичето. В Darknet се появяват снимки, на които момичето е голо. Ряжкина твърди, че те са обработени с фотошоп. Разследването потвърждава тази позиция.

"Случаят беше приключен след осем месеца. Оказа се, че това е фотомонтаж и че не съм го правила аз", - разказва тя.

"Разполагам със снимков и видео материали на момичето, на които тя е гола до кръста. Предадох ги в полицията. Достатъчно лесно е да се провери тяхната автентичност и това вече е работа на експертите. Но не бива да забравяме, че Инна Ряжкина има много разтеглива представа за това какво представляват снимките с дрехи. Стотиците публично показани фотографии на непълнолетното момиче в бански костюми, чорапогащи или бельо не са норма и не са същите като снимките в нормално ежедневно облекло", пише блогърката Инса.

След публикацията на Инса председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин нарежда на следователите от Красноярск да проверят "бизнеса" на Ряжкина. Скоро местният Следствен комитет образува дело "за публикуване на снимков материал с участието на непълнолетен жител на Красноярск".