Деймиан Ескере, изследовател от Австралийския национален  университет, който е родом от Чили, твърди, че е направил историческо откритие, което разрушава "златното правило" на еволюцията, според което животинските видове могат да си върнат характеристики, които ще загубят по време на еволюцията.
Австралийската държавна телевизия ABC от своя страна публикува историята на Ескере и историческото откритие за южноамериканските гущери.

Казва се, че гущерите, които се размножават чрез снасяне на яйца по време на еволюцията в нови хабитати из студените върхове на Андите, са се преврърнали във видове, които раждат живи потомци, за да се адаптират към новата среда.Ескере твърди, че няколко вида от тези гущери са започнали да се раждат отново от яйца, когато учените ги откарали от планинските върхове в по-топлите райони.

"Инкубацията на яйцата не е достатъчно добра при ниски температури, а планинските върхове на Андите са много студени. Тя обаче отново започнали да снасят яйца, когато били настанени в по-топли райони, ”казва Ескере.Той добавя, че никой от бозайниците не е еволюирал обратно да снася яйца, но изглежда, че тези гущери го правят. Той публикува в списание Evolution своите изследвания, че прехвърлянето на яйца към раждането на живи млади гущери и връщането към  размножение с яйца е рядък еволюционен преход.

Биологът от Университета в Мелбърн Оливър Грифит, чиято специалност е развъждането на гущери, казва, че трябва да се внимава с откритието на Ескере.

"Трябва да направим допълнителни експерименти, преди да представим тези революционни претенции", казва Грифит.

Превод: БЛИЦ