Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че руският президент Путин няма право да се позовава на немския философ Имануел Кант в изказванията си.

На церемония по случай 300-годишнината от рождението на Кант канцлерът каза, че агресивната война на Русия срещу Украйна противоречи на всички основни принципи на философа.

„Путин няма и най-малка причина да се позовава на Кант. Но режимът на Путин се стреми да присвои Кант и делото му на всяка цена“, цитира Шолц изданието Zeit.

Според него, идеите на Кант за човешките права и човешкото достойнство, както и мислите му за войната и мира, не могат да се съчетаят с войната и с това, което Путин практикува в страната си.

„Руските атаки и разрушения в Украйна символизират желание за унищожение, което малцина от нас в Европа на 21-ви век биха сметнали за възможно“, добавя политикът.

По-рано губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов заяви, че Кант е „руски трофей, както всичко останало в Калининградска област“.

Какво е казал Путин за философа:

В началото на годината Путин каза, че сред писателите философи Николай Бердяев и Имануел Кант са му близки.

Междувременно губернаторът на Калининградска област заяви, че немският философ "има пряка връзка" с агресивната война, която страната му води срещу Украйна.