Високопоставени представители на двайсетина от основните разузнавателни служби в света се събраха на тайна среща в кулоарите на срещата “Диалог Шангри-Ла”, която се проведе през уикенда в Сингапур. Това съобщи Ройтерс, като се позова на свои източници, пожелали самоличността им да се запази ананомна.

Подобни срещи се организират от сингапурското правителство и се провеждат дискретно от няколко години, твърдят източниците на Ройтерс.

Представител на САЩ на форума е ръководителката на националната разузнавателна служба Аврил Хейнс. В срещата участва и представител на Китай, въпреки напрежението между Пекин и Вашингтон, пише "Труд".

Индийски източник пък разкрива, че на форума има и представител на Индия.

“Разузнавателните служби се придържат към неписаното правило, че могат да общуват помежду си, когато по-официалната и открита дипломация е по-трудна. Това е много важен фактор във времена на напрежение”, казва пред Ройтерс източник, запознат с темата.

Говорител на сингапурското министерство на отбраната каза, че участващите в срещата “Диалог Шангри-Ла” “високопоставени представители на разузнавателни служби се възползват и от възможността да се срещнат с колегите си”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук