Заподозреният за атаката с нож в Швеция е от афганистански произход. Той е жител на района, известен е на полицията и с криминално досие, съобщава bgonair.bg.

През 2018 г. и преди това е осъждан за леки престъпления. 

Както БЛИЦ съобщи, нападението се случи в центъра на южния град Ветланда. 20-годишният мъж намушка седем души на пет различни места в града на разстояние от няколкостотин метра. Трима от тях са в тежко състояние.

Очевидци описват сцени на страх и паника. Писъци на хора отекват във въздуха, а мъж влиза в магазин с викове, че е бил намушкан. Очевидци на атаката дори призовали свои близки да не излизат от домовете си в района на нападението. Премиерът Стефан Льофвен осъди атаката:  "Това ужасяващо насилие ни напомня колко крехко е нашето сигурно съществуване". 

При ареста нападателят е прострелян от полицаи и е под наблюдение в болница. Състоянието му не е животозастрашаващо.

Предполага се, че е действал сам. Той е с криминално досие. През 2018 година и преди това е осъждан за леки престъпления.

Нападението събуди страховете на жителите от преди няколко години, когато радикален ислямист се вряза с камион сред минувачи на оживена улица в Стокхолм и уби петима души.