Изтребители от швейцарските военновъздушни сили (Schweizer Luftwaffe) пресрещнаха и ескортираха вчера до границата с Франция самолет Ил-96 от специалния летателен отряд "Россия", летящ в понеделник от Москва до Марсилия.

В мрежата вече се появи видео от случката, което е заснето от човек на борда на лайнера.

На борда на машината са се намирали прессекретарят на Путин Дмитрий Песков и неговият помощник Юрий Ушаков, а също така и много журналисти, които са акредитирани към Кремълския информационен пул.

По думите на Песков, това не е първият случай на подобни действия от страна на швейцарските ВВС. 

"Имаше вече такъв случай. Това не е нещо лошо. Ние изпратихме нота, а швейцарците отговориха, че това е акт на гостоприемство", обясни Песков. 
 

"Палубни изтребители бомбардировачи  F/A-18 ескортираха правителствен самолет като част от редовни патрули на въздушното пространство. Това е рутинна дейност, която се извършва често при прелитането на чуждестранни правителствени самолети", заяви говорителят на швейцарските ВВС Делфин Алман, цитирана от осведомителните агенции.

В понеделник самолетът на СЛО "Россия", транспортиращ членове на руската делегация до Марсилия за преговори между президентите на Руската федерация и Франция, влезе в швейцарското въздушно пространство.

След това два изтребителя излетяха и известно време ескортираха руски граждански самолет на височина 10,6 км. Швейцарските изтребители бяха от двете му страни.

Изтребителите, последователно приближили крилата на самолета на няколко метра, а след това, като го придружиха до границата с Франция, се оттеглиха.

Путин определи като "почетен ескорт" съпровождането на руския самолет от швейцарски изтребители.