В Швейцария утре ще се проведе референдум, който ще бъде от особено значение за всички българи и румънци, решили да опитат късмета си с търсена на работа в тази страна.
Референдумът ще даде резултат на въпроса дали българите и румънците като граждани на Европейския съюз (ЕС) могат да живеят и работят в Швейцария без виза.

Крайнодесните партии, предизвикали този референдум, се опасяват от масово нахлуване на българи и румънци на швейцарския трудов пазар. За да се случи това обаче ще трябва да бъде разширено досегашното споразумение за свободно движение с ЕС върху България и Румъния, които се присъединиха към ЕС през 2007 година и са единствените страни-членки, които не са част от споразумението.

Като цяло очакванията са гражданите на страната на шоколада, сирената и часовниците да гласуват положително въпреки яростната антикампания на крайнодесните и националистическите партии

Според договора, подписан през 2002 година, първоначално за период от 7 години, гражданите на страните от Евросъюза могат свободно да живеят и работят в Швейцария, и обратно. Миналата година пък швейцарският парламент одобри със 75 на сто мнозинство тази мярка да бъде приложена и спрямо най-новите членки - България и Румъния.

"Според нас тези страни не са готови. Не са готови икономически, нито по отношение на сигурността и престъпността”, заявява пък Иван Перин, зам.-председател на Швейцарската народна партия. /БЛИЦ