Украйна е разработила мрежа от свои собствени агенти в Русия, които работят за извършване на саботаж срещу вражески цели. Страната им предоставя дронове за организацията на атаките. Това съобщава в свой материал CNN.

Американски служители смятат, че проукраински агенти в Русия са извършили атаката с дрон срещу Кремъл в началото на май, изстрелвайки апаратите от руска територия, а не от украинска.

В същото време не е ясно дали други атаки с БПлА, включително една, насочена срещу Москва и региона, и друга - срещу петролни рафинерии в Южна Русия, също са извършени от тази мрежа от проукраински оперативни работници.

Американски служители обаче смятат, че Киев е развил саботажни клетки в Русия, състоящи се от проукраински симпатизанти и оперативни работници, добре обучени в този вид война. Смята се, че Украйна им е предоставила дронове украинско производство. 

Длъжностни лица не са сигурни как украинците са успели да изпратят безпилотните самолети зад вражеските линии, но двама източници разясняват пред американския телевизионен канал, че има добре установени контрабандни маршрути, които могат да бъдат използвани за изпращане на безпилотни самолети или компоненти до Русия, където след това да бъдат сглобени.

Представител на европейското разузнаване отбеляза, че руско-украинската граница е голяма и много трудна за контрол, което я прави подходяща за контрабанда.

"Трябва също така да имате предвид, че това е периферна територия на Русия. Оцеляването е проблем на всички, така че парите в брой вършат чудеса“, казва той.

Не е известно точно кой контролира тези активи, въпреки че американски служители смятат, че са замесени офицери от украинското разузнаване.

Украинският президент Володимир Зеленски е определил широки параметри за това какво могат да направят неговите служби за сигурност и разузнаване, заявиха два източника, но не всяка операция се нуждае от неговия подпис.

Сутринта на 30 май дронове се разбиха в къщи в Москва и Московска област. Руските медии писаха, че в атаката са участвали 32 дрона, три от които са ударени жилищни сгради. В същото време в руското министерство на отбраната докладва само осем дрона.

В нощта срещу 3 май се чуха експлозии в центъра на Москва - руските власти обявиха атака с дрон срещу Кремъл и обвиниха Украйна. Руснаците твърдят, че противовъздушната отбрана е свалила дроновете, но на кадрите, публикувани в мрежата, се забелязва, че един от дроновете е пламнал над кулата на Кремъл.

Украйна официално заяви, че не стои зад атаката, тъй като първият приоритет е освобождаването на собствената й територия. Американското разузнаване обаче смята, че украинските сили за специални операции може да стоят зад инцидента.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук