Китайският президент Си Цзинпин поздрави днес руския си колега Владимир Путин за преизбирането му. Си заяви, че китайско-руските отношения са в своя зенит и са образец за международни отношения, предаде Франс прес, като цитира китайската агенция Синхуа.

Отношенията между двете страни "са на най-доброто равнище в историята и това е пример за изграждане на нов тип международни отношения, основани на взаимно уважение, равнопоставеност и справедливост", гласи послание на китайския президент, който в събота бе преизбран единодушно за държавен глава от китайския парламент. Си, който заема постовете ръководител на Китайската комунистическа партия и главнокомандващ на въоръжените сили, получи нов петгодишен мандат. 

Путин, който вчера бе преизбран за четвърти мандат с над 76 на сто от гласовете, ще бъде начело на държавата до 2024 г. "Китай е готов да работи с Русия, за да се постигне още по-голям напредък в китайско-руските отношения и да се укрепва световният мир", се казва в посланието на Си Цзинпин до Владимир Путин.

Сръбският президент Александър Вучич бе първият чуждестранен лидер, поздравил Путин за преизбирането му. „Приемете искрените поздравления за новото ви избиране за президента на Русия и най- добрите пожелания и нататък решително да водите вашата страна по ясно определения път на прогреса, за благото на всичките ѝ граждани. Уверен съм, че със своя талант на лидер и при ясно разбиране и твърда воля, отговорност и привързаност към делото, вие ще продължите да постигате успехи при решението на всички най-важни за Русия въпроси“, пише в поздравителното съобщение на Вучич, цитирано от Фокус. Според него Сърбия „е искрен приятел и надежден партньор на Русия“. 

Сръбският министър-председател Ана Барнабич също честити на Владимир Путин победата на президентските избори в Русия. Тя отбеляза убедителната победа на Путин и заяви, че резултатите говорят за широката поддържа за „всички сложни реформи“, които Путин е провел до момента или възнамерява да проведе. 

Президентът на влизащата в състава на Босна и Херцеговина Република Сръбска Милорад Додик заяви, че е бил уверен в победата на Владимир Путин на президентските избори в Русия. „Очаквах победата на Путин, разбира се. Той е безспорен политически лидер на руския народ, а също, бих казал, безспорен политически лидер на целия свободен свята – на тези, които се стремят да се уважават един-друг, тези които не искат да си налагат нищо помежду си. Смятам, че той върна силата на Русия и удържа велика победа“, заяви Додик.

Председателят на Държавния съвет и на Съвета на министрите на Куба Раул Кастро изпрати топло поздравително послание на избрания президент на Русия Владимир Путин по случай убедителната му победа на изборите в неделя“, пише посланикът на островната държава в Русия Херардо Пенялвер Портал на профила си в социалната мрежа „Туитър“.

„Състоя се телефонен разговор между Нурсултан Назарбаев и Владимир Путин. По време на разговора президентът на Казахстан поздрави с победа на поредните избори за президент на Руската федерация“, съобщава пресслужбата на казахстанското президентство.

В послание, публикувано от министерството на връзките и информацията на Венецуела президентът Николас Мадуро от името на народа си поздравява Путин за победата на изборите, наричайки 18 март „исторически ден за славния руски народ“. Според него са проявени патриотизъм, висока гражданска отговорност и привързаност към демокрацията.

Тази победа свидетелства за вашия висок политически авторитет и активната подкрепа на провеждания от вас Курс, целящ осигуряване на стабилност, законност и ред в страната, осъществяването на мащабни реформи, провеждането на дългосрочно социални програми, способстващи да се повиши благосъстоянието на народа“, пише в поздравителната телеграма на президента на Азербайджан Илхам Алиев .

Разбира се, преизбирането на Путин далеч не бе посрещнато положително от всички. „Това, че Путин трябваше да се потруди здраво, за да увеличи избирателната активност, показва, че руският народ знае, че неговото твърдение, че е спечелил е измама“, заяви американският сенатор Джон Маккейн (Републиканска партия, Аризона), след като първоначалните данни показаха, че Путин е спечелил четвърти мандат като президент. „САЩ стоят до всички руснаци искащи свобода“, допълни сенаторът.

Президентът на Украйна Петро Порошенко коментира провелите се в Крим избори за президент на Русия. „Разбира се, ние наблюдаваме тези незаконни избори – избори за президент на Русия. Незаконни на територията на окупиран Крим“, пише в съобщение, публикувано на интернет страницата на украинския президент.