Президентът на Сърбия Александър Вучич разговаря по телефона с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за ситуацията в северната част на Косово и Метохия, съобщи кабинетът на президента, цитиран от вестник "Данас".

БЛИЦ припомня, че напрежението в Косово се засили в неделя, когато косовските сърби блокираха пътищата към гранични пунктове със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от първи август да им се издава „входно-изходен документ“, заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени в Сърбия.

Също така от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски. Косовските власти отложиха прилагането на решението с един месец, а блокадите бяха вдигнати. 

Йенс Столтенберг заяви, че силите на НАТО в Косово КейФОР са готови да се намесят въз основа на мандата си от ООН, ако стабилността в Косово е застрашена, допълва БТА, цитирайки Танюг.

"Разговарях с президента на Сърбия Александър Вучич за напрежението в северната част на Косово. Всички страни трябва да се ангажират конструктивно в диалог с посредничеството на Европейския съюз (ЕС) и да преодолеят различията чрез дипломация. НАТО и КейФОР са готови да се намесят, ако стабилността е застрашена, въз основа на мандата си от ООН, написа Столтенберг в Twitter след срещата.

Вучич и Столтенберг се съгласиха, че е необходимо да продължи диалогът между Белград и Прищина и че мирът и стабилността са от решаващо значение за Сърбия и региона, както и за всички, които живеят в Косово и Метохия.

По време на разговора с генералния секретар на НАТО президентът Вучич представи позицията на Сърбия за изключително трудната ситуация в Косово и Метохия и го информира за действията на Прищина, които предизвикват допълнителен страх и безпокойство сред гражданите от сръбска националност.

Вучич подчерта още веднъж, че Сърбия не е нарушила нито Брюкселското споразумение, нито Резолюция 1244 с нито един ход, тъй като по никакъв начин не е застрашила запазването на мира. Той заяви, че Белград продължава да се държи отговорно и сериозно при решаването на проблемите и откритите въпроси, свързани с Косово.

Двамата се споразумяха да продължат пряката комуникация с цел запазване на мира и стабилността в целия регион. Президентът Вучич благодари на генералния секретар Столтенберг за коректното му отношение и желанието да изслуша сръбската страна, се посочва в съобщението на кабинета на президента.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук