Силни експлозии са били чути в пристанищния град Фуджейра в Обединените арабски емирства в неделя. Горят между 7 и 10 петролни танкера. Това съобщават световните медии.

Според свидетели над пристанището малко преди първия взрив са прелетели американски и френски бойни самолети. Местните власти все още не са коментирали инцидента. Не е известна и причината за експлозията. Към момента няма данни за жертви и пострадали при взривовете.

Пристанището във Фуджейра, разположено на източното крайбрежие на страната, се използва както за търговски, така и за военни цели. То свързва всички емирства, разположени в радиус от 300 километра. Пристанището се намира само на 70 морски мили от Ормузкия проток и е с важно стратегическо разположение на фона на заплахите на Иран за блокиране на морския транспорт през пролива.

През юли 2012 година ОАЕ започна да използва петролопровода Хабшан-Фуджейра, който доставя черно злато от петролните полета в Хабшан в Абу Даби до пристанищния град и така заобикаля Ормузкия проток.

В момента ОАЕ изгражда най-голямото в света съоръжение за съхранение на суров петрол във Фуджейра, където ще могат да се складират до 14 милиона барела от суровината.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!