Синът на американския президент Джо Байдън, Хънтър, признава в автобиографичната си книга „Красиви неща“, че е похарчил парите, които е получил от работата си в борда на украинската газова компания „Burisma", за алкохол и наркотици. Книгата излиза в продажба на 6 април, но в аванс „Вашингтон пост“ публикува  извадки от текста, пише tribune.bg.

Хънтър Байдън споделя в мемоарите си, че ако има възможност, не би започнал работа в украинска компания. Той уверява, че парите, които получава от „Burisma" , само изострят пристрастяването му към алкохола и наркотиците, което разрушава отношенията му със семейството и кариерата му.


Синът на държавния глава говори откровено в мемоарите си за това как се е борил с наркоманията след смъртта на брат си от рак през 2015г. Книгата разказва как е бил лекуван в рехабилитационни центрове, как семейството му е помагало да се бори с алкохолната зависимост и наркоманията.

„Само през последните пет години бракът ми, продължил две десетилетия, се разпадна, на слепоочието ми беше опиран пистолет и в един момент изчезнах, живеех в мотели, плащах 59 долара на вечер, изплаших семейството си дори повече от самия себе си ", пише той.

В същото време синът на американския президент не смята за неетично, че е започнал работа в „Burisma“, когато Байдън-старши е бил вицепрезидент на САЩ. Той уточнява, че политическата кариера на неговия баща му е помогнала, но твърди, че нито той, нито баща му са направили нещо незаконно, особено по отношение на компанията.

В администрацията на 44-ия президент на САЩ Барак Обама на Байдън, който изпълняваше длъжността вицепрезидент беше поверено да наблюдава политиката спрямо Украйна. В края на 2015 г. Хънтър отбелязва, че е разговарял по телефона с Петро Порошенко, който по това време е президент на Украйна, „повече от хиляда часа“.

По време на предизборната надпревара Байдън е подсъдим за шумен скандал, свързан с Украйна. Неговите политически опоненти обръщат внимание на факта, че като вицепрезидент, той призова за освобождаването на украинския генерален прокурор Виктор Шокин, който започна разследване срещу украинската енергийна компания „Burisma Holdings“.

През 2014 г. синът на Байдън Хънтър се присъедини към нейното управление. В крайна сметка Шокин е уволнен и разследването е спряно.

Републиканците посочиха, че Хънтър Байдън е получавал до 50 000 долара на месец в „Burisma“, въпреки че няма опит в петролния и газов сектор. Това даде основание да се обвини Байдън-старши във факта, че той и синът му са участвали в корупционни схеми в Украйна. И двамата отричат.

През октомври миналата година имейлите на сина на Байдън попаднаха в медиите. Те разкриха за опит представител на „Burisma“ да се уреди за среща с баща му, докато последният е бил вицепрезидент. Последното, ако е било реализирано, представлява търговия с влияние.